Nyitókép forrása: webnoviny.sk
Az előző szlovák kormány több tonnányi, Olaszországból származó radioaktív hulladék feldolgozását és elhelyezését vállalta el. De hova helyeznék el a maradványanyagot? Az öt szóba jöhető régió mindegyike délen található.

 

A szlovákiai nukleáris erőművel hulladék anyagainak eltávolítása, feldolgozása és raktározása közpénzekből zajlik, ennek ellenére nem sok információt osztanak meg hatóságok a nyilvánossággal – legalábbis ezt állítják azok az aktivisták, akik most az igazságügyi minisztériumnál kezdeményezik ezen információk hozzáférhetőségének lehetővé tételét.

 

Az aktivisták szerint ugyanis az I. Fico-kormány és a Pellegrini-kormány idején is redukálták a szlovák nukleáris tevékenységgel kapcsolatos információkhoz való hozzáférést. Az I. Fico-kormány csak azután tette lehetővé, hogy az érintett régiók polgárai is beleszólhassanak a „környezetre jelentős hatással bíró projektekbe”, amikor az EU 2010-ben az uniós források megvonásával fenyegette meg.

 

Csakhogy a Smer kiskaput épített be törvénybe, és az egyes hivataloknak tette lehetővé, hogy megtagadják az információ kiadását az érintetteknek – derül ki az Aktuality.sk egy korábbi cikkéből.

 hirdetes_300x300  

 

„Szlovákiában 2010-től egész dokumentumokat lehet eltüntetni, vagy egész oldalakat kitakarni a nyilvánosság elől, ha nukleáris projektekről van szó”

 

állítja a Nuclear Transparency Watch, hozzátéve, hogy ezen a helyzeten a Pellegrini-kormány tovább rontott azzal, hogy 2019-től a levéltitok kategóriájú titkosítás a nukleáris információkat.

 

Öt déli régió jöhet szóba

 

Nyilván a részletes, biztonsági leírásokat is tartalmazó információk esetében nem feltétlenül jó, ha nyilvánosságra kerülnek. Ugyanakkor a mohi atomerőmű bővítésének egymást érő botrányai, kivitelezési hibái azt jelzik, hogy az áll hatóságai nem bizonyultak túl szigorú felügyeletnek a smeres kormányok idején.

 

Persze más oka is lehetett rá a kormányzatnak. Már korábban nagy port kavart a Pellegrini-kormány azon döntése, hogy Olaszországból (nem mintha Szlovákia nem termelne eleget) importált nukleáris hulladékot dolgoz és fel és raktároz területén. És éppen a fenti információs korlátozások akadályozzák meg, hogy a nyilvánosság beleszólhasson az ilyen döntésekbe.

 

Pedig komoly dologról van szó. A nukleáris hulladék ugyanis több ezer évig veszélyes mértékű sugárzást bocsát ki, elhelyezése ezért rendkívüli környezeti és biztonsági kérdéseket vet fel. Főleg, hogy az álam az előző kormány idején öt területet jelölt ki, ahol raktározhatnának ilyen hulladékot – és mindegyik magyarok lakta régióban található.

 

Ilyen a Tribecs-hegység, amely négy járást érint: a Nyitrai, a Nagytapolcsányi, az Aranyosmaróti és a Simonyi járást. A másik helyszín a Vepor-hegység, amely a Breznóbányai és Rimaszombati járásokat érinti. A harmadik a Sztolica-hegység, amely a Rozsnyói, a Breznóbányai, a Rimaszombati, a Poltári és Losonci járásokat érinti. A negyedik  a Cserhátvidék (Cerová vrchovina) a Rimaszombati és a Losonci járásokban. Az ötödik pedig a Rima-völgye (a Rimaszombati és a Nagyrőcei járások vidéke).

 

Az aktivisták szerint az állam még azt is eltitkolja, hogy milyen módon kapcsolódhatnak be az érintett terület lakosai a döntéshozásba.

 

Nukleáris pénznyelő – Több kilométernyi hibás acélcső miatt csúszhat Mohi hármas blokkjának beüzemelése

 

Nem elég a hazai, hozzák az olaszt is

 

A közvélemény például csak a sajtóból értesült, hogy az olaszországi Caorsa atomerőműből a JAVYS (Nukleáris és Leszerelő Vállalat) 865 tonnányi radioaktív iszapot és más másodlagos nukleáris hulladékot hozat Szlovákiába feldolgozásra. Ezek az eddigi információk szerint itt maradnak az ország területén feldolgozás után is. A semlegesítést a jászlói atomerőműben végzik majd. Itt dolgozzák fel az Olaszországból hozott 617 tonnányi nem radioaktív (egészségügyi és ipari) hulladékot is, ami viszont majd visszakerül a származási országba.

 

Az aktivisták arra is felhívták a figyelmet, hogy a JAVYS lényegében félrevezette a nyilvánosságot, amikor 2019-ben azt állította, hogy a külföldről Szlovákiába feldogozott nukleáris hulladék aránya mindössze 12 százalék.

 

A szlovák Nukleáris Felügyelet által közzétett adatok szerint ugyanis a valós arány 34-46 százalék (!) – vagyis a mi környezetünket és egészségünket terhelő radioaktív és veszélyes hulladék harmadát-felét önként hozzuk be.

 

Sem Fico, sem Pellegrini nem reagált egyelőre a felelősségüket firtató újságíró kérdésekre.

 

De nem ők hallhatnak az ügyben, egyelő Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és Igor Matovič (OĽANO) kormányfő sem lépett az ügyben. A jászlói atomerőmű 40 millió euró értékben építene új feldolgozó-égetőt az olasz megbízás kedvéért, bár a helyiek foggal-körömmel tiltakoznak. Eredetileg a JAVYS azzal indokolta az égető bővítését, hogy arra a jászlói atomerőmű régi blokkjának leszerelése miatt van szükség – csak később derült ki, hogy valójában az olasz hulladék feldolgozása áll a háttérben.

 

Az Aktuality.sk értesülései szerint most a kormánypártoknál pattog a labda. Amennyiben elállnak az olasz megbízástól, akkor várhatóan 10 millió eurós kötbért kell fizetnie az államnak – és talán nem valósul meg a 40 milliós beruházás, amit a kivitelezők biztosan bánni fognak. Egyelőre azonban lehetetlen kikövetkeztetni a politikusok szándékait. Közben az olasz hulladék feldolgozása már meg is kezdődött…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.