Aurél
  • HUF: 419.32
  • USD: 1.00
  • 9 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Uniós COVID pénzalap dél-szlovákiai prioritások nélkül. Az MKP, az Összefogás és a Most-Híd megfogalmazta a javaslatait

Javaslatcsomagukat Berényi József, Igor Matovič tanácsadója adhatja át a kormányfőnek.

Nyitókép: Körkép.sk

 

Több csatornahálózat és ivóvízhálózat délen, vasút- és közútfejlesztés, új egyetem, a Selye János Egyetem kutatási potenciáljának növelése, járulékcsökkentés, egészségügyi fejlesztések, orvosi ellátás elérhetőbbé tétele. Ezek a fő prioritásai a két magyar és a vegyespártnak, az uniós helyreállítási alap szlovákiai felhasználásával kapcsolatban.

 

Az MKP, az Összefogás és a Most-Híd szlovák magyar vegyespárt ma véleményezte a napokban közzétett, 119 oldalas, nemzeti reformtervezet néven futó kormányzati dokumentumot.

 

Az ezzel foglalkozó munkacsoport vezetője Nagy József (Összefogás), valamint Farkas Iván (MKP) és Rigó Konrád (Most-Híd) mai közös sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a három párt közös javaslatcsomagot készít elő Dél-Szlovákiára vonatkozóan, melyet Berényi Józsefen, Igor Matovič kormányfő nemzetiségi tanácsadóján keresztül is átnyújtanak a kormány döntéshozóinak.

 

A jövőben várhatóan a helyreállítási alap egyes elemeinek megvalósításánál külön is módosításokat nyújtanak majd be, reflektálva Dél-Szlovákia lakosságának érdekeire.

 

Farkas Iván szerint követeléseik (a szennyvízhálózat, ivóvízhálózat és teljes útfelújítás) anyagiakban kiszámolva mintegy 2,5 + 3 milliárd eurós kiadást jelentenének, mellyel egyenlő szintre lehetne hozni a magyarlakta járásokat az országos átlaggal. A politikus szerint ezek a források a helyreállítási, illetve a 7 éves időszakra vonatkozó uniós alapból lennének biztosíthatók.

 

A mai sajtótájékoztatón elhangzottakról, melynek felvétele alább megtekinthető, a későbbiekben bővebb anyaggal is jelentkezünk.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket