Aurél
  • HUF: 419.32
  • USD: 1.00
  • 9 °C
  • 22 °C

Hirdetés (X)

Belföld

Dél-Szlovákiát is bekapcsolná az uniós pénzek felhasználásába az MKP, az Összefogás és a Most-Híd. Elmondták, mire költenék a milliárdokat

Elképzeléseik tolmácsolására Berényi Józsefet, Igor Matovič kormányfő nemeztiségi tanácsadóját is bevetik majd.

Nyitókép: Körkép.sk

 

2021-től hét éven keresztül évi 6,25 milliárd euró áll majd Szlovákia rendelkezésére az Európai Uniótól. Ez a pénzügyi keret a következő hét év uniós programozási időszakának és a koronavírus-járvány miatti egyszeri milliárdoknak az összege.

 

Az irdatlan pénzcsomagot nagy, ágazati reformokra szeretné fordítani a kormány. Hogy pontosan mire, azt a hét elején, október 5-én hozta nyilvánosságra Eduard Heger pénzügyminiszter. A 119 oldalas vitaanyag lényegében egy nemzeti reformtervezet, mely az EU-s milliárdok lehívására szolgál (ITT olvasható az anyag teljes terjedelemben, ITT pedig annak rövid összefoglalója.)

 

Premiér Igor Matovič po príchode zo summitu z Bruselu

 

Az MKP, az Összefogás, és a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt pénteken, október 9-én közös sajtótájékoztatón véleményezte a tervezetet, vázolva saját javaslataikat.

 

Milyen uniós felújítási pénzekről beszélünk?

Ki nem merített 8 milliárd euró az előző évekből

A COVID miatti újjáépítési alapból 2021-2023 között 7,5 milliárd euró

6,18 milliárd euró szinte kamatmentes kölcsön lehetősége

2021 – 2027 között az uniós alapokból összesen 18,6 milliárd euró

Nemzeti önrész 2,9 milliárd euró

Összesen – 43,18 milliárd euró

 

A javaslatok megfogalmazására a két magyar és a vegyespárt egy közös, gazdasági munkacsoportot hozott létre Nagy József (Összefogás) vezetésével. Az MKP részéről Farkas Iván, a vegyespárt részéről Rigó Konrád vesz részt a szakmai munkában.

 

Javaslataikban leginkább a Dél-Szlovákiában élők igényeit jelenítik meg, kiemelve azokat a területeket, amelyekre szerintük a kormány nemzeti reformtervezete kevésbé, vagy egyáltalán nem figyel oda.

 

Ezek a következők:

 

Csatorna- és ivóvízhálózat minden déli településen, több tisztítóállomás, vasút- és közútfejlesztés, új egyetem, a Selye János Egyetem kutatási potenciáljának növelése, járulékcsökkentés, egészségügyi fejlesztések, orvosi ellátás elérhetőbbé tétele.

 

 

Farkas Iván: Nincs egy világos koncepció

 

„Három hete dolgozunk a három párt berkeiben azon, hogy mit is szeretnénk elérni, és mi a szülőföldünk, magyarlakta régióink stratégiája“ – fogalmazott Farkas Iván (MKP), aki attól fél, hogy a kormány aprólékos javaslatcsomagja széttördeli a forrásokat és a lehetőségeket, mely végül az uniós források rendszerben való bennragadásához vezethetnek.

 

„Nincs egy világos koncepció. Növelni kell a pályázati rendszerek átláthatóságát, rugalmasságát, egyszerűbbé kell tenni a pályázati szubjektumok számára, lecsökkentve a pályázatok adminisztratív terheit, hogy legyen motiváció pályázni,“

 

– tette hozzá.

 

Az MKP a munkahelyteremtés és foglalkoztatás-megtartó intézkedésekre helyezné a hangsúlyt, és inkább kevesebb, de nagyobb célkitűzést tartana célszerűnek, mint sok kis aprót tartana célszerűnek.

 

 

 

 

A 28 uniós tagállam 2021-ig adhatja le javaslatait saját forrásainak felhasználása céljából.

 

Rigó Konrád: Külső szakemberekkel is dolgozunk

 

A Most-Híd vegyespárt politikusa az infrastruktúra, az úthálózat és vasúthálózat fejlesztését emelte ki.

 

„Követeljük, hogy a kormányzati anyagban jelenjen meg az R7-es nyomvonalának továbbvitele és az R2-es megépítése, hogy a déli vonalon el lehessen jutni úton Pozsonyból Kassáig“

 

– nyomatékosította Rigó.

 

Vasútfejlesztés

 

Mivel a pénzcsomag 37 százalékát zöld projektekre kell elkölteni, Rigó szerint ez fordítható lehetne a Pozsony – Komárom vasút nyomvonalának két sínpáros megoldására. Ennek költségei elmondása szerint 400-500 millió euró. További forrásokat igényelne a Pozsony – Párkány és Zólyom- Kassa vasútvonal felújítása, illetve villamosítása.

 

Oktatásügy

 

A három párt támogatja, hogy zöldmezőn egy új, európai szintű, TOP 100-as egyetem jöjjön létre Szlovákiában, a komáromi Selye János Egyetem mellett pedig regionális innovációs klaszter jöjjön létre vállalatok részvételével.

 

Egészségügy

 

Rigó elmondta azt is, hogy olyan regionális kórházhálózatot kellene létrehozni, amelybe Dél-Szlovákiából is bekerülhetnek a fontos kórházak, elérhető távolságra és minőségben a betegek számára. Mint elhangzott, a járványkezelés elengedhetetlen feltétele az ugrásszerű bérnövekedés is az orvosok és az ápolók számára főleg COVID idején.

 

Nagy József: Járulékcsökkentés, igazságszolgáltatás reformja

 

Az Összefogás alelnöke elmondta, hogy támogatják a kormányzati anyagban szereplő munka megadóztatásának csökkentését. Ennek érdekében ÁFA-, illetve járulékcsökkentést javasol, hogy a minimálbér emelése után több pénz maradjon az emberek zsebében.

 

„Mindez annak érdekében, hogy ne a nyugati államoknak képezzünk munkaerőt, akik az alacsony hazai bérek és magas bérköltségek miatt inkább külföldön vállalnak munkát”

 

– magyarázta Nagy József.

 

 

A politikus három motorját látja a reformnak. Ezek az igazságszolgáltatás reformja, azaz az ügyészség és bíróságok reformja és a bürokrácia csökkentése, a második motor a járulékterhek csökkentése, a harmadik tartalékmotor pedig a külföldi pénzek jobb kihasználása, hogy Szlovákia ne nettó befizető, hanem hatékony merítője lehessen az uniós forrásoknak.

 

„Ezen javítani kell“

 

– mondta Nagy.

 

Az Összefogás javaslata szerint ennek érdekében a közbeszerzés reformjára és annak átláthatóbbá tételére van szükség.

 

Mezőgazdaság és környezetvédelem

 

Rámutattak arra is, hogy a 119 oldalon egyetlen szó sincs a mezőgazdaságról, pedig az a vidékfejlesztéssel és a régiós munkahelyteremtéssel, ill. munkahelymegtartással és környezetvédelemmel is összefügg.

 

Nagy elmondta, hogy a biodiverzitás védelmében támogatja az erre vonatkozó pluszforrások esetleges megjelenését, hogy a Lex Csallóköz szigorításai miatt kompenzálják a gazdákat.

 

A 28 uniós tagállam 2021-ig adhatja le javaslatait saját forrásainak felhasználása céljából. A Körkép.sk kérdésére Farkas Iván elmondta, hogy elképzeléseik tolmácsolására Berényi Józsefet, Igor Matovič kormányfő nemeztiségi tanácsadóját is bevetik majd.

 

Nagy József pedig annak lehetőségéről beszélt, hogy a tárcaközi egyeztetés szakaszaiban a tömeges véleményeztetés lehetőségét is ki fogják használni a Dél-Szlovákiával kapcsolatos törvénytervezeteknél.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket