Nyitókép forrása: ÚPN

 

A kommunizmus elleni harc veteránjai vagy családjuk egyszeri, 1989 eurós nyugdíjkiegészítést kaphatnak, amennyiben a parlament elfogadja a volt politikai foglyok nyugdíjazásáról szóló törvény módosítását.

 

A javaslatot koalíciós képviselők terjesztik be a törvényhozás elé. A veteránok rendszeres nyugdíjkiegészítése is nőne a jelenlegi öt euróról tíz euróra.

 

Az egyszeri kifizetés azokat a papokat és szerzeteseket is érint, akiket a kommunista rezsim az úgynevezett „K” és „R” akciók keretében internált.

 hirdetes_810x300  

 

„A javaslat célja tisztelegni azok előtt, akiknek alapvető emberi jogait a kommunista rezsim eltiporta, és igazságtalanul korlátozta személyi jogaikat”

 

idézte a TASR hírügynökség Anna Andrejuvová (OĽANO) képviselőt, a módosítás egyik beterjesztőjét.

 

Ha a parlament rábólint a javaslatra, a jogosult veteránok a Nemzeti Emlékezet Intézetéhez fordulhatnak az összeg igényléséért, a kifizetést pedig a Szociális Biztosító bonyolítja majd le. Az egyszeri kiegészítést, ha az adott veterán már nem él, az özvegye vagy gyermekei is megkaphatják.

 

A módosítás több mint 2500 embert érint. A beterjesztők szerint a meghurcolt személyek a politikai üldöztetés miatt nem dolgozhattak saját szakmájukban, rosszul fizetett állásokat kaptak csak meg, ezért rendkívül alacsony nyugdíjból kénytelenek megélni. Az első kifizetésekre januárban kerülhet sor.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!