Nyitókép: aktuality.sk

 

Szombaton Marek Krajčí egészségügyi miniszter összehívta a járványügyi bizottságot. A bizottság ülése után Ján Mikas országos tiszti főorvos és Igor Matovič kormányfő röviden szóltak a sajtóhoz, bővebb tájékoztatást vasárnapra, a Központi Válságstáb ülése után ígértek. Annyit azonban már most előrevetítettek, hogy intézkedések egy csomagját fogadták el, mely komoly szigorításokat tartalmaz a következő időszakra vonatkozóan.

 

A kormányfő szerint Szlovákia járványügyi szempontból ugyanarra az útra lépett, mint Csehország.

 

„Ez nagyon, nagyon súlyos helyzet és a tendencia katasztrofális”

 

mondta Matovič a járványügyi bizottság hat órán át tartó tanácskozása után. A szigorításokról nem akart nyilatkozni, a végleges verziót a Központi Válságstáb döntése szerint jelentik majd be vasárnap.

 hirdetes_400x285  

 

„Felelősségteljes emberek közösségeként kell védekeznünk” – mondta azzal, hogy szerinte a következő napokban, hetekben a fertőzöttek száma jócskán meg fog nőni.

 

„Az, amit ma látunk, annak a képe, ahogy az elmúlt két hétben viselkedtünk”

 

hangsúlyozta Matovič, majd hozzátette, hogy az intézkedések, melyekről vasárnap tárgyal a válságstáb, jelentős mértékben szigorítanak majd.

 

A kormányfő köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak munkájukért, majd mindenkit felszólított, hogy legyenek különösen körültekintőek és felelősségteljesen viseljék a maszkokat is – mindenki, mindenhol.

 

„A maszkok a fegyverünk” – mondta.

 

Ján Mikas országos tiszti főorvos is hangsúlyozta, hogy nincs választásuk, kénytelenek szigorítani az intézkedéseken még akkor is, ha a nemrégiben elfogadottak eredménye egyelőre nem látható.

 

„Még nem látjuk az október elején elfogadott korlátozások eredményét, de ha el akarom kerülni az összeomlást, akkor további intézkedéseket kell elfogadnunk”

 

mondta Mikas.

 

Szlovákiában szombatra virradóra újabb negatív rekord dőlt meg – 11123 koronavírus-tesztből 1887 bizonyult pozitívnak. A Dunaszerdahelyi járásbeli Pozsonyeperjes szociális otthonában 73 betegből 55-nél mutatták ki a kór jelenlétét, az alkalmazottak közül is legalább 8-an megfertőződtek. Az illetékes Közegészségügyi Hivatal még pénteken elrendelte az intézmény vesztegzár alá helyezését.

 

Koronavírus: Vesztegzár alá került a pozsonyeperjesi szociális otthon

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.