Nyitókép: reprofoto (RTVS live)

 

Ha így fog folytatódni a szlovák közmédia politikai vitaműsorának színvonala, nem nagyon lesz értelme beszámolni az abban elhangzottakról olvasóinknak.

 

Példa erre a mai műsor is, melyben Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter és Robert Fico (Smer) találkozott.

 

Durva személyeskedések, egymás felelősségeinek felhánytorgatása jellemezte az egy órát, melyből kevés érdemi információt szűrhettek le a tévénézők.

 hirdetes_300x300  

 

Eduard Heger a műsorban.Kép: reprofoto (RTVS live)

 

Eduard Heger leginkább az előző 12 év Robert Fico vezette smeres kormányzatok felelősségére mutatott rá, melynek köszönhetően most szerinte 9 milliárd euróval kevesebb van a költségvetésben.

 

„Csehország 29 százalékos államadóssággal lépett be a járványba, Szlovákia 48 százalékkal. Ha betartották volna saját vállalásaikat, 9 milliárddal több lenne a költségvetésben. És könnyebb lenne a járvány pénzügyi kezelése is”

 

– szembesítette a háromszoros kormányfőt az előző kormányzatok munkájával Heger.

 

Robert Fico szerint azonban a kormány nem tudja, mit akar, Heger pedig nem alkalmas miniszternek.

 

„Németország 750 milliárd eurót költött a koronajárvány következményeinek mérséklésére. Mi nem költöttünk egy milliárdot sem”

 

– vádolta meg ellenfelét Fico.

 

Robert Fico a műsorban. Kép: reprofoto (RTVS live)

 

Heger szerint az, hogy az ellenzék nem tud róla, még nem jelenti azt, hogy a kormány nem dolgozik.

 

„Önök már egy helyreállítási csomagot elköltöttek. Mi lett belőle, a 6.1milliárdból? Ön, aki azt mondta, hogy 2013-ban már nem lesz a politikában és most itt beszélgetünk? Ön, aki évente 500 millió eurót költött digitalizációra? Milyen eredménnyel?”

 

– tette fel a kérdést a miniszter az ellenzék vezérének.

 

Hozzátette azt is, hogy a smeres kormányzatok ideje alatt 30 milliárd euróval tömték meg az oligarchák zsebét, és az egészségügy mai állapotáért is a Smer és korábbi koalíciós társai a felelősek.

 

„És ön akar kioktatni engem?”

 

– folytatta a láthatólag felbőszült Heger, aki elmondta azt is, hogy a költségvetési hiány azért olyan magas az országban, mert a kórházak finanszírozását kell megoldani, amit a Smeres kormányok nem tettek.

 

Eduard Heger és Robert Fico a műsorban.Kép: reprofoto (RTVS live)

 

Robert Fico azzal védekezett, hogy 5 milliárd euró még mindig a kormány rendelkezésére áll a múltból, de sem a sportolók, sem a kultúra nem érzi a mostani kormány munkájának eredményeit.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.