Nyitókép forrása: Körkép.sk/KZS

 

Igor Matovič kormányfő kedd délután közös sajtótájékoztatót tartott Forró Krisztián MKP-elnökkel és Berényi Józseffel a magyar párt alelnökével. A kormányfő szerint a jelenlegi járványhelyzetben különösen fontos, hogy a magyar anyanyelvű polgárokkal is kapcsolatot tartson. A kormányfő kezdeményezésére megvalósuló találkozón az uniós újjáépítési alap is szóba került.

 

Forró Krisztián, az MKP elnöke nagyra értékelte a kormányfő meghívását, és a kormány által tervezett reformok fontosságát hangsúlyozta. A járvány kapcsán a rendelkezések és a maszkviselés szabályainak betartására hívta fel a figyelmet. A sajtótájékoztató második felében magyarul is elmondta, tartsuk be a „hármas szabályt”: hordjunk maszkot, fertőtlenítsük a kezünket, és tartsuk a távolságot.

 

Berényi József, az MKP alelnöke és Matovič tanácsadója az újjáépítési alap kapcsán kijelentette, hogy a kelet-nyugati infrastruktúrafejlesztés mellett az észak-déli irányban történő bővítés is rendkívül fontos, mivel az európai kereskedelmi kapcsolatok iránya változóban van.

 

 hirdetes_810x300  

Kiemelte a csallóközi vízkészlet védelmének kérdését is. Mint mondta, Matovič kormányfő támogatása és közbenjárása nélkül nehezebb lett volna megkezdeni a konzultációkat az illetékes miniszterekkel a fenti kérdésekben.

 

Matovič „magától értetődő” igénynek nevezte, hogy az MKP az ország déli régióinak fejlesztését szorgalmazza, és jelezte, hogy az újjáépítési alap esetében sem mellőzik majd a déli járásokat. Többször kiemelte az egyensúly fontosságát.

 

A kormányfő kihasználta a közös sajtótájékoztatót, és elnézést kért, amiért az egyik hétvégi sajtótájékoztatón egy rossz szlovák szórenddel megfogalmazott mondatot azzal kommentált „bocsánat, ezt most magyarul mondtam”. Mint mondta, a jövőben különösen odafigyel majd, hogy az ilyen megfogalmazásokat ne alkalmazza.

 

Emlékeztetett, hogy az idén, Trianon kerek évfordulója alkalmából tartott gesztus értékű rendezvény óta a „magyar kisebbség” kifejezést helyett a felvidéki magyarságot „magyar közösségnek” hívja.

 

FRISSÍTVE 17:20 – Az MKP politikusait arról is kérdezték, elhatárolódnak-e a Smer és a Hlas nevű baloldali pártokkal való jövőbeli együttműködés lehetőségétől. Berényi József erre reagálva elmondta, hogy az idei választások megmutatták, hogy a magyar választók nem támogatják azokat, akik a Smerrel működnek együtt, a HLAS pedig csak egy Smer 2.0. Jelezte, hogy a Most-Híd számára a Smerrel való paktum „végzetes” volt. Forró Krisztián pártelnök ugyanerre a kérdésre reagálva kifejtette, hogy a három magyar érdekeltségű pártok egységesülését előkészítő munkacsoportokban is téma volt ez a kérdés, szerinte azonban az új, egységes magyar párt partnerei a kormánykoalíció pártjai közül kerülhetnek ki elsősorban.

 

17:16 – „Senki sem gondolhatja komolyan, hogy a magyar anyanyelvűek asszimilációja lenne a céljuk” – mondta a kormányfő, hozzátéve a kettős állampolgárság és a Csemadok finanszírozásának kérdése számára nem hoz politikai pontokat, ettől függetlenül felvállalta.

 

17:13 – A Körkép.sk állampolgársági törvénymódosítást firtató kérdésére (ami nem teszi lehetővő a magyar kedvezményes honosítás kihasználását a felvidéki magyarságnak) reagálva elmondta, hogy a jelenlegi módosítás európai megoldást kínál, de elismerte, hogy kompromisszum született.

 

17:10 – Matovič kitart amellett, hogy nem volt helyénvaló az MKP korábbi vezetésének azon lépése, hogy saját nyilatkozattal jelent meg június 3-i, kerek évfordulós rendezvényen. Jelezte azonban, hogy számára „úgy tűnik”, mintha a memorandumot szorgalmazó politikusok a háttérbe szorultak volna az MKP-n belül.

 

17:05 – Matovič újságírói kérdésekre reagálva sem konkretizálta, mely területeken tudja elképzelni a déli járások fejlesztését a reformok és az uniós újjáépítési alap kapcsán. Mint mondta, nem fog részleteket elárulni az előtt, hogy a kormány hivatalosan is nyilvánosságra hozza a részletes reformtervezet kapcsán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.