Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo

 

Igor Matovič kormányfő szombaton jelentette be, hogy Szlovákia összes polgárát koronavírus-tesztnek fogják alávetni. A miniszterelnök arról is tájékoztatott, hogy az országos szintű tesztelést antigén gyorstesztekkel fogják elvégezni. Mivel a SME riportere már korábban kipróbálta az antigén gyorstesztet, így az ő tapasztalatait osztjuk meg olvasóinkkal.

 

„Lazítson“ – mondja az egészségügyi alkalmazott azelőtt, hogy körülbelül egy tíz centiméter hosszú mintavevő pálcát helyez fel az orrgaratba. Kellemetlen érzés, ahogy a mintavevő pálca végigszánt az orrgaraton, de ki lehet bírni. A műveletet mindkét orrlyukban elvégzik.

 

 hirdetes_300x300  

Az antigén tesztek gyorsak. Az eredményre a mintavétel után nagyjából 25 percet kell várni. Mivel az antigén gyorsteszthez szintén az orrgaratból vesznek mintát, ezért az otthoni használatuk tárgytalan.

 

Az egészségügyi alkalmazott pipettával egy fekete kazettára cseppenteni a vegyszerekkel kevert, törletből vett mintát. A kazetta olyan ellenanyagokkal van bevonva, amelyek képesek felismerni a koronavírus felszínén lévő proteint, vagyis antigént. Ezért nevezik ezt a fajta tesztet antigén gyorstesztnek. Az antigének a koronavírus jellegzetes, koronára emlékeztető nyúlványai.

 

Azok az ellenanyagok, amelyek nem kötődnek a proteinhez, egy sorba csoportosulnak. Mivel színes anyagot hordoznak magukon, ezért pozitív eredmény esetén a teszten két rózsaszín vonal jelenik meg. Sokan ezért is hasonlítják az antigén tesztet a terhességi teszthez.

 

Azonban nem minden teszt működik ilyen egyszerűen. Mivel különböző érzékenységű antigén tesztek léteznek, ezért a SME riporterének mintáját a végén egy olyan gépnek kellett kiértékelnie, ami képes érzékelni az ellenanyagon lévő fluoreszcens fénysugárzást. A kijelzőn narancssárga színnel megjelenik az eredmény: negatív.

 

 

Az antigén tesztek nem olyan pontosak, mint a PCR-tesztek

 

Az antigén tesztek – érzékenységi fokozatuktól függően – nem minden esetben szűrik ki a fertőzötteket. Elsősorban azokat, akikben még kevés a vírusrészecske.

 

„Az antigén gyorsteszteknek a legnagyobb előnyük a gyorsaságuk. Sajnos, a hátrányuk az, hogy nem olyan pontosak, mint a laboratóriumi PCR-tesztek“

 

– mondta Peter Lendický, az Alpha medical laboratóriumhálózat igazgatója.

 

„Míg a PCR-teszt száz páciensről mutatja ki, hogy pozitív, addig az antigén teszt 60-ról. Viszont vannak olyan antigén tesztek is, amelyek száz pozitívból 98-at kimutatnak“

 

– tette hozzá Lednický.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.