Nyitókép forrása: Twitter.com/Jaro Naď

 

A védelmi minisztérium közlése szerint a tömeges antigén-teszt első fordulójára október 30. és november 1. között kerül sor, a másodikra, november 6. és 8. között. A védelmi minisztérium 5000 mintavételi körzetet jelölt ki. A mintavételt kizárólag az illetékes egészségügyi alkalmazottak fogják elvégezni, nem a katonák.

 

A védelmi tárca által kiadott információ alapján a következőképp zajlik majd a mintavétel:

 

„A teszt helyszínére érkezve először adminisztratív feladatok elvégzésére (néhány törvény által előírt űrlap kitöltésére) kerül sor. Ezután a mintavételi helyiségben az egészségügyi szakemberek törletet vesznek az orrüregből. A mintavétel után a polgárt átküldik egy olyan helyiségbe, ahol megvárhatja az eredményt, amihez nagyjából 15-30 percre lesz szükség”

 

olvasható a tárca közleményében, amely szerint  a minisztérium felvette a kapcsolatot a megyei önkormányzatokkal, és a falvak, illetve városok társulásaival, a katonák pedig a következő napokban látogatják meg a településeket, hogy felmérjék, helyi szinten miképp valósítható meg a mintavétel.

 hirdetes_810x300  

 

Mi lesz azokkal, akiknek tesztje pozitív lett?

 

„Azokat, akiknek tesztje pozitív eredményt hoz, az illetékesek a helyszínen fogják tájékoztatni a kötelezettségeiről és a további lépésekről. Jelenleg azzal az alternatívával dolgozunk, hogy a víruspozitív személyek a közegészségügyi hivatal rendelkezései alapján házi karanténba vonulnak. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozzuk, hogy ezek az információk egy alapterv részei, amely később módosulhat vagy kiegészülhet a jogászok és az egészségügyi szakértők álláspontjaival”

 

írja a védelmi tárca, kiemelve, hogy a tesztelés lebonyolításában részt vevő személyzetet úgy tesztelik le, hogy minimalizálják az „esetleges kockázatokat”, és személyes védelmi felszerelést is kapnak. A mintavételi helyiségeket előzetesen fertőtleníteni fogják, és felszerelik a szükséges védőeszközökkel.

 

A hadsereg irányítja az egészet

 

A minták szállítását és logisztikáját a hadsereg bonyolítja le, ő felel majd a folyamat irányításáért és az egyes körzetek közti kommunikációért.

 

Mobil teszt-csapatok is készenlétben fognak állni, hogy szükség esetén segítsenek azokban a körzetekben, ahol túl sok ember érkezik a tesztre, illetve ott, ahol a mozgásképtelen személyek tesztelését kell megoldani.

 

Függetlenül attól, hogy kötelező lesz-e vagy önkéntes alapú, letesztelteted magad COVID-19-re?

  • Nem (50%, 1 295 szavazat)
  • Igen (50%, 1 276 szavazat)

Szavazatok száma: 2 571

Betöltés ... Betöltés ...

 

A minisztérium közlése szerint a lebonyolítás részletei még változhatnak, Jaroslav Naď védelmi miniszter hétfő este a Markízán (19:00-kor) és az RTVS 1-es csatornáján (21:00-kor) fog bővebb tájékoztatást adni a tömeges tesztelésekről.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.