Nyitókép: Körkép.sk/reprofotó

 

A Biztonsági Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Igor Matovič kormányfő azt mondta, behatóan válaszoltak Zuzana Čaputová államfő összes, az országos teszteléssel kapcsolatban felmerülő kérdésére.

 

„Az volt az érzésem, hogy a távozásakor elégedett volt”

 

– jelentette ki a kormányfő a Biztonsági Tanács ülése után.

 hirdetes_810x300  

 

Matovič elmondása szerint tájékoztatta az államfőt arról, hogy a Koalíciós Tanácson támogatásra lelt az az álláspont, miszerint azokra, akik nem hajlandók részt venni az országos tesztelésen, karantén vár.

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter tájékoztatása szerint a legapróbb részletekig átbeszélték az országos tesztelés előkészítésének folyamatát.

 

„A fegyveres erők képviselői komplex válasszal szolgáltak arra, hogy milyen mértékben vannak felkészülve ennek a műveletnek a megszervezésére“

 

– tette hozzá Naď, aki azt is elmondta, hogy rengeteg kérdést kapnak külföldről az országos teszteléssel kapcsolatban, ami azt jelenti, hogy a jövőben további országok követhetik Szlovákia példáját.

 

Újságírói kérdésekre válaszolva Naď azt is elmondta, hogy a pozitívan tesztelt hajléktalanok számára a védelmi tárca biztosít karantént.

 

A teszteléshez a segédeszközöket és a fertőtlenítőszereket a védelmi tárca biztosítja az önkormányzatoknak, akiknek csak székeket és asztalokat kell biztosítaniuk.

 

Naď arról is informált, hogy kiknek nem kell részt venniük a tesztelésen:

 

  • Szociális otthonoknak (őket külön fogják tesztelni).
  • A 65 év feletti személyeknek, ha tudják, hogy úgyis karanténban lesznek.
  • A mozgásképtelen személyeknek.
  • A kórházaknak, mert ők saját maguk fogják letesztelni az alkalmazottaikat és a pácienseiket.
  • A személyzetnek, aki a tesztelést fogja végezni (őket külön le fogják tesztelni).

 

A miniszter szerint a tesztelés reggel 8.00 órától este 20.00 óráig fog tartani. A nagyobb városokban a polgárok ábécé sorrend szerint, megadott időpontokban vehetnek részt a tesztelésen.

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy eddig 2 600 egészségügyi dolgozó hajlandó segíteni az országos tesztelés lebonyolításában.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.