Nyitókép: körkép.sk

 

A szlovák Védelmi Minisztérium részletes információkat adott közre szerdán az október végére és november elejére tervezett országos koronavírus-teszteléssel kapcsolatban. A védelmi tárca arra figyelmeztet, hogy a erre a célra létrehozott weboldal ugyan még nem készült el teljesen, a részletekről azonban már most is pontosabb képet tudunk festeni. Nézzük!

 

A tesztelésről

 

Az országos koronavírus-tesztelésre október 30. és november 1., majd november 6. és november 8. között kerül sor, mindig péntektől vasárnapig. Az országos tesztelés segíthet felderíteni az egyik rejtett gócpontokat, megfékezni a vírus terjedését, aminek köszönhetően az orvosok teret és időt kapnak arra, hogy a betegekről gondoskodhassanak. A védelmi tárca szerint azzal, hogy részt veszünk a tesztelésen, nem csak saját állapotunkról kapunk képet, de segítünk hozzátartozóink, ismerőseink védelmében is.

 

Mit kell tudnunk?

 

 hirdetes_300x300  

A tesztelés önkéntes lesz és minden 10 évnél idősebb részt vehet rajta. Nem ajánlják ugyanakkor azoknak a 65 éven felettieknek, akik idejük nagy részét otthonukban töltik, ahogy azoknak sem, akiknek csökkentett a mozgástere, vagy egészségügyi gondokkal küszködnek, így eleve elkerülik a találkozásokat másokkal. A tesztelésen nem vesznek részt a nyugdíjasotthonokban élők és a kórházi ápoltak sem – őket helyben tesztelik majd.

 

A tesztelésre két egymást követő hétvégén kerül sor. Javasolják, hogy mind a kettőn vegyünk részt. A két tesztelés között javasolják a másokkal való találkozás minimalizálását, valamint a járványügyi előírások betartását.

 

Ahol lehetőség lesz rá, a szabadban végzik majd el a tesztelést. A mintavételnél egyirányú az eljárás, hogy csökkentsék az egy helyen lévő emberek számát. A mintavételhez használt helyiségeket fertőtlenítik, a tesztelés során maximálisan betartják a járványügyi előírásokat. A rend és a szabályok betartását a katonaság és a rendőrség illetékesei felügyelik és biztosítják majd.

 

A tesztelést végző személyzetet mindenki más előtt tesztelik majd le. A mintákat csak képzett egészségügyi dolgozók veszik majd le. A teszteket biztonságos módon likvidálják majd.

 

Országos COVID-19 tesztelés: Szlovákia várja az egészségügyi dolgozók jelentkezését

 

A tesztet az országban bármelyik tesztelőhelyen elvégeztethetjük 8:00 és 12:00, majd 13:00 és 20:00 között. Ha tehát valaki nem állandó lakhelyén tartózkodik, nem kell emiatt hazamennie. Ettől függetlenül azt javasolják, hogy ha csak lehet, a lakhelyünk szerinti mintavételi helyet részesítsük előnyben.

 

Ha az egy háztartásban élők közül valaki tesztje pozitív lesz, lehetőséget adnak arra, hogy valamely erre a célra kijelölt vendéglátó helyen (hotel, motel, karanténközpont, stb.) töltse le az illető a 10 napos karantént, hogy elkerüljék egymás megfertőzését.

 

A külföldön élő szlovákiai polgároknak nem javasolják, hogy hazatérjenek a tesztelés miatt. Rájuk továbbra is a 2020. október 1-jén hozott feltételek vonatkoznak (bővebben a korona.gov.sk-n).

 

Ha úgy érzi, hogy hasznára lehetne a tesztelőcsapatoknak mint egészségügyi dolgozó, vagy önkéntes segítő, azt a korona.gov.sk-n jelezheti az illetékeseknek. Ha sátorral, ionizátorral, védőfelszereléssel vagy fertőtlenítőszerekkel tudja támogatni a teszthelyek munkáját, jelezze a helyileg illetékes önkormányzatnak.

 

Matovič: Ha a tesztelést felelőtlenül elutasítók nem mennek karanténba, már csak a lockdown maradhat

 

A tesztelés menete a mintavételi helyen

 

Belépéskor szükséges a kézfertőtlenítés, melyeket a helyszínen biztosítanak. Ezután jön egy kis papírmunka – a személyi igazolvány felmutatása után ki kell tölteni egy nyomtatványt a regisztrációhoz, ezután kapunk egy sorszámot és egy zacskót. Az egészségügyi dolgozónak leadjuk a számunkat, majd megtörténik a mintavétel az orron keresztül. Az eredményre egy erre a célra kijelölt fertőtlenített helyiségben kell várni.

 

Az egészségügyi dolgozó a korábban kapott szám alapján szólítja a tesztelt személyt, akinek újra be kell mutatnia személyi igazolványát. Az egészségügyi dolgozó kiállítja az igazolást (Certifikát), amelyen bejelöli a teszt eredményét. Ezt lezárt borítékban kapja meg a tesztelt személy, amelyben lesz egy leírás is arról, hogy mi a teendő negatív, ill. pozitív eredmény esetén.

 

A mintavételi hely elhagyása után pozitív teszteredmény esetén azonnal 10 napos karanténba kell vonulni.

 

Negatív vagyok

 

Ebben az esetben javasolják, hogy vegyen részt az egy héttel későbbi tesztelésen is, mivel lehet, hogy megfertőződött, de olyan stádiumban van, amikor maga a fertőzés még nem mutatható ki.

 

Koronavírus – Határzár, de akár teljes “lockdown” is jöhet a járvány súlyosbodása miatt

 

Pozitív vagyok

 

Mielőbb kezdje meg a 10 napos karantén. Aki nem szeretne hazai környezetben maradni, magánkézben lévő hotelt is választhat, mely a karanténnak megfelelően lesz kialakítva. Erről bővebben a közlekedésügyi miniszter ad majd tájékoztatást.

 

A teszteredményről értesítse körzeti orvosát (gyermek esetén a gyermekorvost) telefonon, e-mailben vagy SMS-ben. A karantén helyszínéről értesítse a helyileg illetékes közegészségügyi hivatalt.

 

A teszteredményről értesítsen mindenkit, akivel közeli kapcsolatba került a tesztelést megelőző két napban. Kérje meg őket, hogy ők is végeztessék el a tesztet. Ezekre a személyekre ugyanúgy vonatkozik a 10 napos karantén, amíg nem kapják kézhez a negatív eredményt.

 

Naponta figyelje a koronavírusra jellemző tünetek esetleges megjelenését – köhögés, nehéz légzés, láz, az ízlelés és szaglás elvesztése. Naponta mérje testhőjét és vezesse az eredményeket.

 

Amennyiben bármelyik tünetet tapasztalja magán, jelezze telefonon körzeti orvosának vagy a helyileg illetékes közegészségügyi hivatalnak, és járjon el a tőlük kapott instrukciók szerint.

 

Tartsa be a szigorú kézfertőtlenítést és maszkviselést. Ha nem fertőzött családtagjaival egy háztartásban tölti el a karantén idejét, tartson kellő távolságot tőlük, lehetőleg külön szobában töltse idejét, használja külön a fürdőszobát, használjon elkülönített étkészletet, fehérneműt, ruhát, rendszeresen szellőztessen és fertőtlenítse a közös helyiségeket.

 

Ne találkozzon az önnel egy háztartásban élőkön kívül mással. Ne utazzon sehova. Ne fogadjon látogatókat míg nem telik le a karantén ideje.

 

Elhagyhatja a karantént, ha letelt a 10 nap, és az utolsó három napban nem tapasztalt semmilyen tünetet, ill. nem találkozott olyan személlyel aki fertőzött. A karantén elhagyásához nincs szükség negatív koronavírus-tesztre. Sokaknál azután is pozitív teszteredmény jön ki, hogy maga a vírus már nem képes az emberről emberre történő fertőzésre, tehát már nem számít fertőzőnek.

 

INFORMÁCIE K CELOPLOŠNÉMU TESTOVANIU NA COVID-19Webová stránka k celoplošnému testovaniu na COVID-19 bude hotová…

Gepostet von Ministerstvo obrany Slovenskej republiky am Dienstag, 20. Oktober 2020

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!