András, Andor
  • HUF: 361.43
  • USD: 1.20
  • -3 °C
  • 1 °C
Belföld

Mutatjuk, mit jelentene egy részleges lockdown a gyakorlatban

Szlovákia követheti a cseh forgatókönyvet

Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Ezekben a percekben is ülésezik a központi válságstáb, amely többek között újabb korlátozásokról, részleges vagy teljes országos lezárásról, illetve a tömeges tesztelés sorsáról is dönthet. A járványügyi bizottság tegnap esti ülése alapján már sejteni lehet, hogyan nézhet ki egy részleges lockdown.

 

A cseh példa alapján bezárnának minden üzletet az élelmiszerboltokon és a drogériákon kívül. A bevásárlóközpontokban csak az ilyen egységek, valamint a gyógyszertárak tarthatnának nyitva. Ezt az intézkedést rendkívül nehéz elfogadtatni a kormányban, mert az SaS élén Richard Sulíkkal elutasítja az üzletek bezárását.

 

A részleges lockdown esetén is korlátoznák az emberek mozgását. Mivel ez még az előzőnél is kényesebb téma, nem sok információ áll jelenleg rendelkezésre. Csehországban csak munkavégzés, bevásárlás, orvosi ellátás vagy közeli családtagokról való gondoskodás okán hagyhatják csak el az emberek otthonaikat.

 

Az óvodák és alapiskolák alsó tagozatai tovább működnének, de a felső tagozat a középiskolásokhoz hasonlóan távoktatásra térne át.

 

Egyelőre kérdés, mi lesz a sorsa az országos tesztelésnek, az is előfordulhat, hogy a részleges lockdown utáni időszakra tolódik.

 

Országos lezárások Írországban, Walesben vannak, ma reggeltől Csehországban, Hollandiában (jóval enyhébb mértékben) van érvényben, ehhez a csoporthoz csatlakozna hamarosan Szlovákia. Németországban, Spanyolországban, Belgiumban, Görögországban, Olaszországban és Franciaországban részleges, csak a veszélyeztetett városokra vagy régiókra kiterjedő lezárások vannak érvényben. Svájcban “mini-lockdownban” gondolkodnak, a szlovákiainál jóval gyengébb intézkedésekkel (pedig messze az egyik legsúlyosabb ott a járványhelyzet). Svédországban továbbra is úgy tartják, nincs ok szigorításokat bevezetni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket