Nyitókép: reprofoto Fb-live

 

Frissítve: 14.06

 

A szlovák hadsereg 3 nap alatt 140 ezer személyt tesztelt le a lehetséges 155 ezerből. Igor Matovič kormányfő, Jaroslav Naď védelmi miniszter, Roman Mikules belügyminiszter, Marek Krajčí egészségügyi miniszter, Daniel Zmek, a hadsereg vezérkari főnöke és Ján Mikas tiszti főorvos az eredményeket értékelte.

 

 hirdetes_810x300  

 

A bártfai és árvai tesztelés eredménye számokban:

 

91 százalékos részvétel (155 ezer személyből 141 ezer vett részt a tesztelésen)

140 945 személy tesztelését végezték el

5 594 fertőzöttet találtak

3,97 százalékos fertőzési arány

 

 

Cikkünk folyamatosan frissül.

 

14.01 Matovič: A második világháborút követő időszak legnagyobb válságját éljük

 

Itt az idő, hogy összefogjunk és közös erővel felvegyük a harcot a vírussal szemben.

 

14.00 Naď: A 4 ezer alkalmazottnál nagyobb vállalatok maguk is tesztelhetnek

 

A két országos tesztelési kör után várhatóan kisebb, lokális tesztelési központok is alakulnak majd az országban. De egyelőre csak az állami lehetőség áll rendelkezésre, valamint a 4 ezer alkalmazottnál nagyobb vállalatok tesztelhetnek külön.

 

13.57: Matovič: Ne higgyünk el minden hülyeséget, ami az interneten köröz

 

Sok hazugságot, kitalációt terjesztenek az emberek, de ne higgyünk nekik – mondta a kormányfő, aki szerint az általános tesztelés jelenti a kiutat a pokolból.

 

13.53 Matovič: Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból is jöhetnek teszteltetni

 

Senki nem tudhatja, hogy ki produkált pozitív eredményt és ki negatívat.

 

Előfordulhat, hogy Magyarországról, Csehországból, Lengyelországból is átjönnek egyesek, hogy ingyen leteszteltessék magukat. Mindenkit várunk, akár személyigazolvány nélkül is. A legfontosabb számunkra, hogy tudjuk, hogyan áll egészségileg.

 

13.51 Naď: Ha a Válságtsáb elfogadja, jöhet az országos tesztelés

 

Mi készen állunk ennek bebiztosítására. Kéréssel fordult magánszemélyekhez, vállalatokhoz is, hogy tegyék meg felajánlásaikat. Nehéz az ország 5 ezer mintavételi helyeire mindent azonnal tökéletesen biztosítani, például sátrakat.

 

13.49 Ján Mikas: Áttörést értünk el. Végre pozitív hírekről számolhatunk be

 

Az országos tiszti főorvos örömét fejezte ki, hogy az elmúlt napok negatív hírei után végre sikerről, pozitív hírekről számolhatnak be.

 

A pozitív teszteredményt produkálókat arra kérte, hogy felelősségteljesen várják ki a házi karantént, és a további lépéseket illetően vegyék fel a kapcsolatot orvosukkal.

 

A negatív eredményt produkálókat szintén arra kérte, hogy kerüljék a kapcsolattartást, személyes találkozókat. Ha a legfertőzüttebb régióban ötezer fertőzöttet ki tudtunk szűrni, ez nagy eredmény a fertőzés terjedésének lassításában.

 

13,45 Vezérkari főnök: A művelet célját teljesítettük

 

Nem tapasztaltunk semmilyen komoly hiányosságot. A szükséges tapasztalatokat összegyűjtöttük és kiértékeljük, hogy az országos tesztelés még hatékonyabb legyen.

 

Több tartalék személyzetre és hatékony kapacitáselosztásra van szükség. A több millió alapanyagokat időben a helyszínre kell szállítani. A vezérkari főnök elmondta, hogy a próbatesztelés rendkívül sok személyes történetet hozott, és nagy köszönetet mondott a hadserek tagjainak, a polgármestereknek és az önkormányzati dolgozóknak is.

 

A hadsereg készen áll az országos tesztelésre.

 

13.43 Egészségügyi miniszter: Amit láttam, az az ország lakosságának erős lélekjelenléte, mely reményre ad okot

 

Ez adhat erőt a közeledő katasztrófa elhárításában – fogalmazott Krajčí, aki szintén sikeresnek ítéli meg és nagy köszönetet mondott minden orvosnak és ápolónak az elmúlt három nap munkájáért. Egyúttal további önkéntesek jelentkezését kérte.

 

13.38 Jaroslav Naď védelmi miniszter: Megcsináltuk

 

A védelmi miniszter szintén rendkívül sikeresnek tartja a műveletet. Pénteken néhány óráig voltak némi kezdeti hiányosságok, de azokat nagyon gyorsan sikerült elhárítani.

 

5 063 személy vett részt a hadműveletben. További 1 700 személy állt készenlétben. A védelmi minisztérium részéről szintén nagyon hatékonynak és sikeresnek értékelem a műveletet.

 

Köszönöm azoknak a civileknek, orvosoknak, ápolóknak, akik éjjeli műszak után jöttek segíteni. 980 önkéntes bármiféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül ajánlotta fel segítségét. Egy mondatban összefoglalva elmondhatom, hogy a projekt sikeres volt, és egymás után fogadom a külföldi médiumok gratulációját és érdeklődését.

 

13.34 Matovič: Le a kalappal a hadsereg, a rendőrség, tűzoltók, egészségügyi dolgozók előtt

 

Igor Matovič kormányfő elégedett a próbatesztelés eredményével. Több tucat ember halt volna meg. A próbatesztelés eredményes volt. Ezzel megyünk a krízisstábra.

 

Nagy köszönet mindenkinek, aki részt vett a tesztelésen. Jóval magasabb volt a részvétel a tesztelésen, mint a parlamenti választásokon. Megköszönte az embereknek, hogy nem hallgattak a butaságokra.

 

A Bártfai és Árvai járás tapasztalatai alapján okbóber 31-től két hétvégén keresztül két körben az ország teljes lakosságát letesztelik. A tesztelés továbbra is egyéni döntés kérdése. Önkéntesek itt jelentkezhetnek segíteni.

 

Ma egyébként még a Központi Válságtsáb is ülésezik, melyről a Körképen természetesen szintén beszámolunk olvasóinknak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.