Nyitókép: Fb-live (archív)

 

A Körkép.sk Jaroslav Naď védelmi miniszter október 27-i tájékoztatása alapján összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat az október 31.–november 1., illetve november 7.–november 8. között megvalósuló országos teszteléssel kapcsolatban.

 

Milyen sorrendben fog zajlani a tesztelés?

 

ABC sorrend szerint kapunk majd szombati vagy vasárnapi időpontot. A helyi illetékesek ezen módosíthatnak a helyi feltételektől függően. Például, ha a névjegyzék alapján látják, hogy az adott kezdőbetűből több vagy kevesebb van.

 hirdetes_810x300  

 

Hány tesztelési helyszín lesz kialakítva?

 

4 901 csapat fog működni több mint 5000 tesztelési helyszínen. Egy-egy csapatban 8 fős személyzet áll majd rendelkezésre. De nem mindenhol lesz a teljes csapat jelen. Kisebb községek esetében tapasztalható majd ilyesmi, ahol nem lesz szükség arra, hogy két napon keresztül végig teljes csapat álljon rendelkezésre.

 

Mennyit fizet az állam a tesztelésért?

 

Három kategóriát különböztetünk meg:

 

  1. Egészségügyi személyzet – 7 euró órabér + 20 euró minden egyes pozitív fertőzött után.
  2. Adminisztratív személyzet – 100 euró bruttó naponta. Ők vagy a helyi önkormányzat munkatársai közül kerülnek ki, vagy ún. „dohodára“ lesznek felvéve. A próbatesztelésen 70 euró napidíjat fizetett az állam, de most több órás szolgálatra kell számítani. A személyzet bérét az önkormányzat fizet ki, akiknek az állam a járási hivatalokon keresztül átfizeti a kiadást.
  3. Önkéntesek – szó szerint értendő. Mivel önkéntes, nem kap anyagi juttatást. Csak ételt, és indokolt esetben védőruhát.

 

Hogy zajlik a központi tájékoztatás?

 

Az önkormányzatok ezekben a napokban több oldalas Önkormányzati Hírnököt (Komunálny spravodaj) kapnak a legfontosabb tudnivalókról.

 

 

Mi a helyzet a védőfelszerelésekkel?

 

A védőruhákat és fertőtlenítőszereket a hadsereg biztosítja mind az 5 000 tesztelési helyszínre. Minden helyszín megkapja a saját csomagját.

 

Az önkormányzatoknak lehetőségük van saját hatáskörben is eljárni, ezzel is tehermentesítve a hadsereget. Ezen kiadásokat a járási hivatal szintén átfizeti.

 

Milyen védőfelszerelést biztosít az önkormányzat?

 

Reszpirátort, szájmaszkot, kesztyűket. Ha a falu vagy város nem tudja bebiztosítani, a katonaság megteszi. De minden helyi segítség tehermentesíti a katonaságot.

 

Az adminisztratív munkaerőt az önkormányzat intézi – reszpirátor, szájmaszk az önkormányzattól. Ha nem képes a falu, város bebiztosítani, a katonaság megteszi. Minél több helyi tehermentesítés, annál jobb.

 

Mi a helyzet a tesztelésről visszamaradt biológiai hulladékkal?

 

A katonaság elszállítja, és központilag megsemmisíti. Amelyik önkormányzatnak szerződése van e célra, az megsemmisíttetheti a saját, hátramaradt hulladékát.

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter. Kép: reprofoto

 

Van már elég személyzet?

 

Továbbra is folyik a toborzás, a rendelkezésre álló munkaerő pontos állapotáról kedden este 21.00 órakor kaphatunk általános összképet.

 

A védelmi miniszter szerint meglepően sok ember jelentkezik, több ezren ajánlották már fel segítségüket.

 

Mi a feladatom, ha negatív vagy pozitív eredményt produkálok?

 

Mivel kijárási tilalom van érvényben, a szabad mozgás továbbra is korlátozott. Negatív vírusteszt esetén igazolást kapok, melyet magammal kell hordanom. Ez egyúttal feljogosít a mozgáskorlátozás alóli kivételek igénybe vételére is.

 

Amennyiben pozitív teszteredményt produkálok, házi karanténba kell vonulnom. Akinek erre nincs lehetősége, kommersz alapon, de jutányos áron a korona.gov.sk honlapon felkínált szálláslehetőségek közül választhat.

 

Naď miniszter elmondta, hogy néhány igazolást az elmúlt napokban elloptak, így minden egyes letesztelt személy az adott mintavételi pont beazonosíthatóságával ellátott speciális jelzésű igazolást kap. Az eddigi igazolások így érvénytelenné válnak. Mindezt annak érdekében teszik, hogy megelőzzék a visszaélést az eltulajdonított certifikátokkal.

 

Kinek nem kell részt vennie a tesztelésen?

 

10 éves kor alatt és 65 éves kor felett. 65 éves kor felett akkor, ha a közeli hozzátartozó biztosítja a szükséges ellátást. 65 éves kor felett is be kell tartani a kijárási tilalmat. Aki kivételt szeretne, negatív vírustesztet kell felmutatnia.

 

Nem kell teszteltetnie magát annak sem, aki az elmúlt 90 napban negatív pozitív teszteredményt produkált, továbbá, akik orvosi igazolást mutatnak fel arról, hogy mentesülnek a tesztelés alól (pl. törött orr, autisták, onkológiai betegek…)

 

Mi a helyzet a PCR-tesztekkel és a vértesztekkel?

 

Az állam elfogadja a magánlaborok teszteredményeit is. A vértesztek azonban nem érvényesek. A PCR tesztek elfogadásának szabályozásáról a kormány szerdai ülésén fogadnak el rendeletet.

 

A 4000 főnél több személyt alkalmazó vállalatoknak lehetőségük van saját tesztelési központot létrehozniuk, az állam ehhez megadja a szükséges támogatást.

 

Ugyanúgy a kórházak is saját maguk tesztelik le az alkalmazottaikat.

 

Külföldieknek, vagy külföldön élő állampolgároknak is haza kell jönniük leteszteltetni magukat?

 

Az ország területén élő külföldiek, beleértve a nagykövetségi dolgozókat is, vonatkozik az országos tesztelés lehetősége.

 

Az állam nem ajánlja, hogy külföldről a tesztelés miatt jöjjenek haza az állampolgárok. De aki mégis így dönt, az a határátkelőhelyeken nem lesz letesztelve. A határellenőrzés és az esetleges tesztelések kérdése az országos tesztelés után kerül terítékre.

 

Önkéntes felajánlások, segítségnyújtás lehetősége

 

Több nagyvállalt már megtette saját felajánlásait, így például a Budiš, a 7days, a Harmanec, az SCP Mundy, stb., akik frissítőket, harapnivalókat ajánlottak fel.

 

Ugyanúgy a további vállalatok, önkormányzatok, magánszemélyek is megtehetik szigorúan ingyenes felajánlásaikat, legyen szó akár sátrakról, kesztyűkről, pihenőhelyekről, padokról, stb.

 

Az ország letesztelésének koordinálásával megbízott védelmi miniszter megköszönte a katonáknak, rendőröknek, tűzoltóknak, vámosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak, önkormányzatoknak a segítőkészségüket és a nyitottságukat.

 

„Itt most nem arról szól a dolog, hogy ki nyeri a választásokat, hanem hogy hogyan tudunk minél több fertőzöttet kivonni a rendszerből” – zárta Jaroslav Naď.

 

Bővebben:

 

Újabb részletek derültek ki az országos tesztelésről, pontosították, kiknek nem kell részt vennie a teszteken

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.