Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter kedd délutáni sajtótájékoztatóján már részletesebb információkat közölt a hétvégén esedékes országos tesztelésről. A települések és a polgárok számára is hasznos információk hangzottak el, például, hogy mit kell biztosítania az önkormányzatoknak, illetve, hogy mely és mikori tesztekkel váltható ki az országos tesztelésen való részvétel, valamint konkretizálták azt is, kiknek nem kell részt venniük rajta.

 

Itt a nagy kérdezz-felelek a hétvégi országos tesztelésről. Minden, amit tudni akartál a Körkép.sk összefoglalójában

 

Az országos tesztelésre szombaton és vasárnap kerül sor reggel héttől este tízig azzal, hogy az utolsó mintavétel 21:30-kor történik meg, hogy 22.00 órakor be lehessen zárni a mintavétel helyszínét és elő lehessen készíteni a másnapi folytatásra.

 

 hirdetes_300x300  

Minden háztartásba eljuttatnak egy információs szórólapot az országos tesztelés legfontosabb tudnivalóival.

 

Naď megerősítette, hogy a végeláthatatlan sorok kialakulása elkerülése végett kidolgoznak egy ábécé renden alapuló beosztást, ami meghatározza, hogy kire mikor kerülhet sor. Az önkormányzatoknak joga van saját sorrendet, illetve beosztást meghatározni (pl. vezetéknevek kezdőbetűi helyett utcák szerint, stb.).

 

A védelmi miniszter elmondása szerint már 4901 mintavételi csoport áll rendelkezésre, de több mint 5000 mintavételi helyszín van, ami azt jelenti a miniszter olvasatában, hogy nem minden településen vagy helyszínen zajlik majd mind a két napon tesztelés.

 

A mintavételi helyszíneken szolgálatot teljesítő egészségügyi alkalmazottak esetében is a 7 eurós bruttó órabér és a 20 eurós „veszélyességi pótlék” érvényes. Az önkormányzatok által biztosított adminisztratív munkaerő esetében bruttó 100 euró naponta. Az önkormányzatokra vonatkozó költségeket a járási hivatalokon keresztül fizeti majd át az állam (hasonlóan a választások esetén, de ezek a bevételek járulékkötelesek).

 

Országos tesztelés: Ennyit fizet az állam a tesztelésért

 

A védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek kapcsán a miniszter elmondta, hogy az „arányos mennyiségeket” a hadsereg biztosítja a mintavételi csoportoknak. Egyúttal azonban arra kérte az önkormányzatot, hogy amennyiben a település képes maga is bebiztosítani fertőtlenítőszereket, tegye meg, az esetleges költségeket az állam átfizeti. Ez előzetes megállapodás kérdése csupán.

 

Ugyanakkor azt is elmondta, hogy arra kéri az önkormányzatot, a két adminisztratív munkaerő számára, amennyiben tudja, maga biztosítsa be a védőfelszerelést (maszk, kesztyű).

 

Naď a kijárási tilalomra való tekintettel elmondta, hogy az országos tesztelésen nem kell részt vennie a 10 évnél fiatalabb gyermekeknek. Nem javasolják a 65 év felettieknek, hogy részt vegyenek rajta, nekik inkább az önkéntes karantént ajánlott. Viszont azoknak a 65 év felettieknek, akik nem akarnak otthon maradni karanténban, át kell esniük a tesztelésen.

 

Felmentést kapnak a tesztelés lehetősége alól azok, akiket az elmúlt kilencven napban pozitívan teszteltek COVID-19-re. Azoknak sem kell részt venniük rajta, akik orvosi igazolással rendelkeznek arról, hogy egészségügyi okokból nem tudnak részt venni a tesztelésen – például mert eltört az orruk.

 

A legközelebbi kormányüléstől függően előfordulhat, hogy az országos tesztelés kiváltható egy pénteki PCR-teszttel is. A vérminta alapú teszteket azonban nem fogadják el.

 

Szlovákiában tartózkodó külföldieknek is kötelező a tesztelés, a külképviseletek alkalmazottainak azonban csak ajánlják.

 

Naď ismét felhívta a figyelmet, hogy az emberek ne próbálják meg elbliccelni a tesztelést a certifikátokkal való manipulálással. Elmondta, hogy több eset is történt, amikor ezeket ellopták. A miniszter jelezte, hogy a dokumentumokat az adott mintavételi helyszín kódjával fogják ellátni, hogy a lopott tanúsítványt ne lehessen felhasználni.

 

Amennyiben valakinek pozitív lesz a tesztje, az vagy otthonában tölti ki a karantén időszakát, vagy a somzodpovedny.sk oldalon már elkezdték feltölteni azoknak a szállásoknak a listáját, ahol a karantén alatt lakni lehet. Ez azonban nem ingyenes. 

 

Naď nem zárta ki, hogy a tesztelés után a negatív eredményről szóló tanúsítványt akár egy elárusító is elkérheti tőlünk.

 

A miniszter újságírói kérdésre elmondta, hogy a tesztelő csapatok átszervezésével meg lehet oldani a feltorlódó sorok okozta problémákat, illetve arra kérte a polgárokat, hogy a ne hagyják az utolsó pillanatra a tesztelést, de nyilván senkit sem küldenének el a helyszínről, még ha 22.00 óra előtt öt perccel kopogtat is be.

 

Naď hangsúlyozta, hogy a tesztelés után a hatóságok elfogadják azt is, ha valaki PCR-teszten vesz részt, de figyelmeztetett, hogy a várakozási idő a PCR esetében 48 óra, ha valaki az országos tesztelés helyett hétfőn megy el egy magánlaborhoz, várhatóan csak szerdán kap papírt ahhoz, hogy szabadon mozoghat.

 

Körkép.sk

További részletek:

 

Itt a nagy kérdezz-felelek a hétvégi országos tesztelésről. Minden, amit tudni akartál a Körkép.sk összefoglalójában

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.