Nyitókép forrása: facebook.com/MZ SR

 

A szlovák egészségügyi minisztérium tett közzé egy videót arról, hogyan kötik rá a beteget a lélegeztetőgépre. A se nem könnyű, se nem fájdalommentes eljárást Jakub Vallo aneszteziológus mutatta be.

 

Fontos tudni – ez a videó végén hangzik el – hogy a procedúra alapvetően ellentétes az emberi anatómiával, ezért nem kis fájdalommal jár eljuttatni a tubust (a csövet) a szájon át a garaton és gégén keresztül a légcsőig. Ezért az intubálás során a beteget arányos mértékben altatják és fájdalomcsillapítót (akár izombénítót) kap.

 

A cső bevezetéséhez a szájba egy laringoszkóp nevű, csákányra emlékeztető eszközt használnak, miközben az orvos megfelelő szögbe helyezi a fejet. Ez erőfeszítést igényel az orvostól is, akinek a nyaki részt részben meg kell emelnie. Ha a beteg feje és a laringoszkóp megfelelő pozícióba kerül, szabad az út a légcsőig, bevezetik a csövet, a hangszálakon keresztül. A hangszálakon való átjutás a folyamat legfájdalmasabb része.

 hirdetes_810x300  

 

Ha a cső helyén van, azt rákötik a gépre. Vallo elmondása szerint hogy egy orvos gyakorlottan tudja végrehajtani a beavatkozást, legalább 500-700 alkalommal kell az elvégeznie. A megfelelő tapasztalattal rendelkező orvosoknak ez az eljárás „szabványosnak” minősül.

 

Aligha kétséges, hogy a videó elrettentésként szolgál. Jelenleg Szlovákiában 113-an vannak lélegeztetőgépen.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!