Nyitókép: cas.sk

 

A Szlovák Orvosi Kamara (a továbbiakban SzOK) szerdán, október 28-án felszólította a kormányt, hogy mérlegelje az országos tesztelés megvalósítását, üljenek le egy asztalhoz a szakértőkkel és kezdjenek el olyan lépéseket megfontolni, amelyek segítenek Szlovákiának a koronavírus-járvány elleni harcban.

 

„A helyzet nagyon súlyos. Meg kell értenünk, hogy hiányt szenvedünk az egészségügyi dolgozókból és orvosokból, akik ki vannak merülve, a kórházak pedig kezdik elérni kapacitásaikat. Nem olyan időt élünk, hogy olyan dolgokat csináljunk, amelyeknek nincs alapvető hatása a világjárvány terjedésének megállítására, és végképp nincs idő olyan dolgokra, amelyek kimerítik az erőinket”

 

mondta Marian Kollár, az SzOK elnöke.

 

Megjegyezte, hogy a próbatesztelést (Árva vidékén és Bártfán) minden erőkapacitás kihasználásával vitték véghez, mert tudni akarták, milyen a valós helyzet a leginkább érintett régiókban.

 hirdetes_810x300  

 

„Lényeges adatokat kaptunk és azt vártuk, hogy valaki meggondolja és elmondja, hogy kell dolgozni tovább ezekkel az eredményekkel és megvitatja a szakértőkkel”

 

mondta Kollár azzal, hogy ez nem történt meg.

 

A kamara elnöke arra figyelmeztetett, hogy az országos tesztelésnek az antigéntesztekkel megvannak a maga határai – személyileg, eszközileg és védelmileg is.

 

„Maga a tesztelés a világjárványt nem állítja meg. Menjünk és beszéljünk arról, hogy mit kell tennünk a legközelebbi hetekben, hogy ne merítsük ki teljesen az egészségügyi dolgozókat és védőfelszereléseket, hogy legyen aki gondoskodik az emberekről két vagy három hét múlva”

 

húzta alá Kollár. Az SzOK szerint a próbatesztelésből adódik néhány kérdés nem csak az országos akció előkészületeit érintően, hanem a résztvevők számát nézve is.

 

„Tényleg meg kell őriznünk a hidegvérünket és jól átgondolni a dolgokat. Tudatosítjuk, hogy beindult a gépezet és valaki döntött. Azonban komoly kétségeim vannak afelől, hogy az országos tesztelésről való döntés egyáltalán nem volt szakmai. Csak azért csinálni eredményt, hogy valamiben az elsők legyünk, nem megbocsájtható.”

 

konstatálta a kamara elnöke, aki a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a kormány a polgárok bizalmával játszik.

 

„Az országos tesztelés annyira belendült, hogy mi mint kamara nem tudjuk megállítani, ez számunkra, természetesen, világos. Szörnyen sajnáljuk, hogy senki sem hallgat ránk. Az országos tesztelés egy nagy kérdőjel, amely a pandémiát és az ez okozta gondokat nem oldja meg. Bármilyen fertőzés lehetősége a tömeges tesztelés során lényegesen magasabb, mint ha az emberek otthon maradnának, és ez érvényes az egészségügyi dolgozókra is.”

 

zárta Kollár.

 

Szlovákiában október 31-én és november 1-jén, majd november 7-én és 8-án kerül sor országos koronavírus-tesztelésre. Az egyes települések már megkapták a beosztásokat, valamint a tesztelőhelyeket is ellenőrizte a katonaság és a Regionális Közegészségügyi Hivatal is. Az emberek reggel 7:00 és 12:00, majd délután 13:00 és este 21:30 között vehetnek részt a tesztelésen.

 

rtvs

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.