Nyitókép forrása: topky.sk
Nem sokkal azután, hogy Monika Jankovská (volt smeres igazságügyi államtitkár) kilenc órán tett vallomást a NAKA nyitrai központjában, a rendőrség szerdára virradóra bírókat és ügyvédeket tartóztatott le, akik valamilyen formában mind kapcsolatba hozhatók az alvilággal illetve korrupciós ügyekkel.

 

Az legnagyobb hal a szerdai letartóztatottak között kétségkívül Zoroslav Kollár, Szlovákia egyik leggazdagabb embere, aki a 90-es években a csődeljárásokra szakosodott. A sajtóban a csúdmaffia fejeként is szokták emlegetni. Vagyonát több tízmillió euróra becsülik. Korábban szoros üzleti kapcsolatban állt Norbert Bödör nyitrai oligarchával, illetve vásárolt lakást Marián Kočnertől is.

 

Épp ez utóbbi emlegette őt gyakran a Jankovskával váltott Threema-üzenetekben, mint aki nagy befolyással bír Gál Gábor most-hidas igazságügyi miniszterre. Ő a Kuciak-gyilkosság után igazságügyi miniszterséget a Pellegrini-kormányban már nem vállaló Lucia Žitňanskát váltotta a poszton.

 

Kočner és Zoroslav Kollár útjai számos alkalommal keresztezték egymást, de rendszerint ütköztek az érdekeik. Kočner általában nagy érdeklődést mutatott a pozsonyi csődeljárások iránt, ám gyakran panaszkodott amiatt, hogy a bírók körében jóval nagyobb ismeretséggel bíró Kollárral szemben nem tudott sikereket elérni.

 hirdetes_400x285  

 

Kollár tavaly elkezdett megszabadulni vagyonától, ami azt jelenti, hogy családtagjaira, közeli üzlettársaira íratta át vagyonát illetve érdekeltségeit. Kismagyari (Illésháza része, Dunaszerdahelyi járás) kastélyát 19 éves fia kapta meg.

 

Az ellenérdekelt

 

Jarmila Urbáncován is kattant a bilincs. A Legfelsőbb Bíróság bírónőjét a Vihar rendőrségi akció kapcsán ismerhette meg a nyilvánosság. A speciális ügyészi hivatal gyanúja szerint Urbáncová harmincezer euróval vesztegette meg Štefan Sklenka bírót, hogy a Technopol ügyben Kočner ellen ítéljen.

 

Sklenka akkor a Pozsony I. kerületi járásbíróságán ténykedett, ma a letartóztatott bírók és ügyvédek elleni eljárás egyik koronatanúja. A Technopol ügy során Kočner emberei erőszakkal vették át a Technopol Servis nevű vállalat feletti irányítást, majd „kimentették” a cég több mint 20 millió eurót érő vagyonát. Épp Sklenka volt az, aki elintézte a cégjegyzékbeli változásokat, és aki „odahatott” a bíróságokon, hogy Kočner javára szülessen ítélet.

 

Urbáncová azonban az ellenérdekelt fél mellett vetett latba befolyását, és egy kávézás alkalmával harmincezer eurót ajánlott Sklnekának, ha az eredeti tulajdonos, Pavel Pávek javára ítél.

 

Harabin jogi fogdmegje

 

Jozef Kolcun bíró a harmadik őrizetbe vett személy a Szélvihar akció keretében. Róla azt érdemes tudni, hogy Štefan Harabin igazságügyi minisztesége idején (I. Fico-kormány) a miniszter kritikusait ellen indított pereket. Kolcun Urbáncovával együtt javasolta Harabint 2010-ben a legfelsőbb Bíróság elnökének.

 

Becsületét egy váltáskáért

 

Katarína Bartalská, pozsonyi bíró szintén korrupció és igazságszolgáltatás elleni bűncselekmények miatt került rács mögé, először a Vihar akció során. Állítása szerint bíróként hozott egynémely ítéletét Eva Tímár-Myjavcová írta. Ez utóbbi csődfelügyelőként tett szivességeket Kočnernek. Bartalská egy alkalommal a Nemzetközi Beruházási Bank ellen hozott elmarasztaló ítéletet Kočner javára, Tímár-Myavcová javaslatára. Jutalmul egy drága válltáskát kapott…

 

Sklenka szolgája

 

Otília Doláková szintén bírónő volt, szintén Pozsony I. kerületében. A Denník N információi szerint Doláková Sklenka kérésére a pozsonyi főpolgármesteri hivatal ellen hozott ítéletet egy magáncég javára. Sklenka dolgozta ki a bírósági indoklást, persze nem ingyen, a feladattal Urbáncová bízta meg, és ötezer eurót fizetett neki a gyanú szerint.

 

A környezetvédelmi tárca volt jogásza is rács mögött

 

Tomáš Kulák ügyvéd ügyfelei között általában állami szervek voltak. 2017-ben írt alá egy jogi szolgáltatásokról szóló szerződést a környezetvédelmi minisztériummal (akkor a Most-Híd jelenlegi elnöke, Sólymos László vezette a tárcát) és a Szlovák Vízgazdálkodási vállalattal.

 

Aktuality.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.