Nyitókép: Shutterstock

 

A hétvégi országos tesztelés során a fogorvosok is vehetnek törletet az orrgaratból – jelentette ki Marek Krajčí egészségügyi miniszter a Szlovák Fogorvosi Kamara kritikája után.

 

A miniszter üdvözli azoknak a fogorvosoknak az érdeklődését, akik szeretnének bekapcsolódni a mintavételi csoportok munkájában.

 

 hirdetes_400x285  

Tegnap a Körképen is beszámoltunk arról, hogy a fogorvosok az egészségügyi tárca azon rendeletére panaszkodtak, amellyel a fogorvosokat nem az orvosi foglalkozások közé sorolták, így az országos tesztelésre jelentkező fogorvosoknak nem tették lehetővé azt, hogy törletet vegyenek a páciensek orrgaratjából. A kamara helyreigazítást követelt, amit Krajčí bejelentése szerint meg is kaptak.

 

Az állatorvosok is panaszkodtak

 

Mindeközben Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője arról tájékoztatott, hogy az állatorvosok is részt vehetnek az országos tesztelésen, de csak a levett minta vizuális ellenőrzését végezhetik el, illetve az antigén gyorstesztek adatait jegyezhetik le. Az állatorvosok munkavégzés feltétele, hogy alaposan megnézik az oktatóvideót.

 

A kassai Állatorvosi Egyetem vezetősége csütörtökön a fogorvosokhoz hasonlóan arra panaszkodott, hogy az állatorvosoknak nem engedélyezik a mintavételi csapatokban való részvételt.

 

Az egészségügyi tárca nagyra értékeli az állatorvosok igyekezetét és érdeklődését az országos tesztelés iránt, ezért a levett minta vizuális ellenőrzését engedélyezték számukra.

 

A szóvivő egyúttal azt is hozzátette, hogy az állatorvosok azért nem vehetnek törletet az orrgaratból, mert nem rendelkeznek megfelelő szakképesítéssel ennek a műveletnek az elvégzésére.

 

Teraz.sk/Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.