Nyitókép: TASR/Jakub Kotian

 

Zuzana Čaputová államfő pénteki sajtótájékoztatóján felszólította Igor Matovič kormányfőt, hogy a hétvégi tesztelést csak azok a helyeken valósítsák meg, ahol biztosítottak a mintavételek.

 

Čaputová arra kérte a kormányt, hogy értékelje át a kijárási tilalom feltételeit, egyúttal továbbra is az önkéntes alapú, szankció nélküli tesztelésre biztatott.

 

 hirdetes_810x300  

Az államfő azt is megjegyezte, hogy az országos tesztelés célja teljesíthetetlen. Čaputová ezt azután jelentette ki, miután találkozott a Szlovák Fegyveres Erők vezérkari főnökével, Daniel Zmekkel és Ivan Pachhal, a Közös Felelősség nevű művelet vezetőjével.

 

„A lakosság leteszteléséhez szükséges mintavételi csoportoknak nagyjából a 60%-a áll készen a hétvégi tesztelésre, és ez az állapot kevesebb mint 24 órával a művelet elindítása előtt érvényes. Ennek az egésznek elsősorban az az oka, hogy kevés egészségügyi alkalmazott jelentkezett”

 

– jelentette ki Čaputová.

 

A kapott információkra hivatkozva arra kérte a kormányfőt, hogy a tesztelést csak azokon a helyeken végezzék el, ahol biztosítottak a mintavételek.

 

Ezenkívül arra kérte a kormányt, hogy értékelje át a kijárási tilalom feltételeit, és ne büntessék azokat az embereket, akik objektív okok miatt nem tudnak részt venni a tesztelésen.

 

„Nem engedhetjük meg, hogy polgárok százezrei maradjanak bizonytalanságban a tesztelés előtt. Ezért azt kérem, hogy szüntessük meg a polgárok kategorizálását. Ne osszuk fel őket aszerint, hogy van-e igazolásuk a szabadsághoz vagy sem. A jelenlegi helyzetben ilyesmi megoszthatja a társadalmat, és most ez az utolsó, amire szükségünk van”

 

– mondta Čaputová.

 

Teraz.sk/Kökép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.