Nyitókép: reprofoto

 

A szombaton kezdődő országos COVID-19 előestélyén rendkívüli fellépési lehetőséget kapott a televízióban a szlovák kormányfő. Az alábbiakban Igor Matovič négyperces beszédét közöljük magyar fordításban:

 

„Kedves Hölgyeim és Uraim!

 

Engedjék meg, hogy így péntek este szóljak önökhöz, és szimbolikusan belépjek a nappalijukba. A szájmaszk, melyet hordunk, védekezésünk szimbólumává vált. Már hét hónapja harcolunk a láthatatlan, de rendkívül erős ellenséggel.

 hirdetes_400x285  

 

Engedjék meg, hogy szimbolikusan most levegyem a maszkot. Azért teszem meg, mert ebben a teremben magam vagyok. De szeretném, ha a jövőben tízen, húszan lehetnénk itt, ha örülhetnénk, és újra a megszokott, mindennapi életünket élhetnénk.

 

A helyzet azonban ma rendkívül komoly. Mindannyian tudjuk, hogy védekeznünk kell, ami még nagyon sokáig fog tartani. Ellenségünk ereje annyira megnőtt, hogy ma nem tudjuk, hogyan lehetne megállítani őt. Egész Európa, és Szlovákia is lángokban áll.

 

Drámaian növekedik a betegek száma, drámaian megnőtt a kórházi ápolásra szorulók létszáma, drámaian nő a COVID miatt elhunytak száma. Pillanatnyilat egész Európában a védekezés receptjét keressük. Európa országai bezárkóznak, és lockdownokat foganatosítanak. Ez azt jelenti, hogy leállítják a gazdaságot, az emberek nem járnak munkába. Ez lenne az egyetlen lehetséges út?

 

Igen, a mi szakembereink is azt mondták, hogy zárjuk le három hétre az egész országot, mert más út nincs. Mi végül úgy döntöttünk, hogy nekigyürkőzünk az utolsó, igen elismerem, próbának. Egy olyan próbának, melyet Európa és a világ még nem próbált ki, és most mindenki bennünket figyel.

 

Azt nézik, hogyan sikerül letesztelni a lakosságot antigén tesztekkel. Ezek új tesztek, melyek lehetővé teszik nagyon gyorsan, igaz, nem olyan pontosan, mint a PCR tesztek megtudni, hogy ki a beteg és ki nem. Először Árvában és Bártfán próbáltuk ki ezt a megoldást, és az eredmény csodálatos volt. 5600 vírusfertőzött ezen a héten már nem jár az emberek között, és nem fertőznek meg feleslegesen másokat. Ez az életeket és az egészségünket is védi.

 

Holnap és holnapután a Szlovákia által valaha szervezett legnagyobb projekt vár ránk. Az egész levezénylésének felelőse a hadsereg. Remek munkát végeztek. Feltöltötték az összes csapatot, és igen, ezekben a pillanatokban egyes csapatokba még hiányzik néhány tucat, néhány száz egészségügyi munkaerő. Meggyőződésem, hogy ha folytatjuk, és a katonák reggelig garantáltan 200 százalékon fognak dolgozni, reggelre minden csapat készen áll, és önök jöhetnek.

 

Hívom önöket, jöjjenek, mindannyian egy hajóban evezünk. Függetlenül attól, milyen politikai meggyőződésünk van, milyen Istenben hiszünk, vagy, hogy hiszünk-e egyáltalán Istenben.

 

Menjünk együtt, így szimbolikusan Mindenszentek előtt közösen emlékezni arra, hogy életünkben mi a legfontosabb. Ez az egészség, illetve az életünk. Kérem és hívom önöket, jöjjenek!

 

Óriási esélyünk van, ezzel a gyógyszerrel, igen, ezzel a különleges, szlovákiai gyógyszerrel a szabadság és a jobb jövő irányába indulni. Nagy esélyünk van megmutatni Európának és az egész világnak, hogy másként is lehet. Anélkül, hogy bezárnánk a gazdaságot, és emberek millióinak munka nélkül otthon kellene lenniük.

 

Hívom önöket, jöjjenek, mindannyian egy hajóban utazunk, és meggyőződésem, hogy együtt képesek leszünk rá. Drukkoljunk önmagunknak!”

 

 

Fordította: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 10 olvasónak tetszik ez a cikk.