Nyitókép: Pálinkás Éva

 

A felvidéki magyarokat megszólító pártok közül az Összefogás volt az egyedüli, mely nem csak a tesztelésen való részvételre szólított fel, hanem saját maguk is önkéntes munkát vállaltak az ország különböző pontjain.

 

COVID-19 tesztelés: Az Összefogás tagjai beállnak önkéntesnek – Videó

 

Pálinkás Éva, az Összefogás egyik aktív tagja közülük is elsőként, még saját felhívásuk előtt jelentkezett segítőnek szülővárosában, Somorján. Ugyanúgy Somorján van önkéntesi szolgálatban Mózes Szabolcs pártelnök is, ő azonban a város egy másik mintavételi helyszínén.

 hirdetes_400x285  

 

A Körkép.sk a délelőtti roham utáni ebédszünetben Pálinkás Évát kérdezte a COVID-19 tesztelés eddigi lefolyásáról.

 

Milyenek az eddigi tapasztalatok?

 

A tesztelést megelőzte egyfajta negatív közhangulat, de ahhoz képest elég sokan már a reggel 7 órai nyitás előtt egy órával itt sorakoztak a kultúrház előtt. Van érdeklődés a tesztelés iránt. Az emberek fegyelmezetten viselkednek, betartják a járványügyi követeléseket.

 

Sikerült időben felállítani a mintavételi pontot? Volt elég egészségügyi dolgozó?

 

Igen. Mi már 06.45-re itt voltunk, a 07.00 órai nyitásra minden készen állt. A kultúrházban kialakított várakozóhelyiségben egyszerre 7 ember tartózkodhat. A délelőtt folyamán óránként 30 embert tudtunk letesztelni.

 

Van pozitív fertőzött ?

 

Elenyésző mértékben, de erről nem adhatok bővebb tájékoztatást. A helyszínen egy mintavételi csapatunk van, egy nővérke, aki a törletet veszi, és egy másik egészségügyi dolgozó, aki a teszteléshez szükséges időt ellenőrzi, ill. egy további egészségügyi dolgozó, aki kiírja és aláírásával is ellátja az eredményt tartalmazó certifikátumot.

 

 

Ha betelik ez a kapacitás, akkor mi a következő lépés?

 

Egyeztetés kérdése, előfordulhat, hogy újabb egészségügyi csapatot állítunk ki. A lényeg, hogy minden érdeklődőt, aki a körzetben él, illetve aki minket választ, azokat két nap alatt le tudjunk tesztelni.

 

Mik voltak a fő hiányosságok az elején?

 

Talán a szervezettség. Péntek délután volt egyeztető találkozása a személyzetnek, ahol még sok mindent tisztázni kellett. De kezdettől fogva csapatként működünk, és a mai nap folyamán már minden simán megy a tesztelést illetően.

 

Pálinkás Éva (Összefogás) bevetésen. Kép: PE

 

Érte valamilyen sikerélmény is a délelőtt folyamán?

 

Én az elmúlt órákban az eredményeket kiadó asztalnál segédkeztem, és néhány egyedi esetet leszámítva maximálisan együttműködőek az emberek.

 

Milyen az együttműködés a katonák, a rendőrök, az egészségügyi dolgozók és az önkéntesek között?

 

Nagyon jó, mint hogyha tíz éve együtt dolgoztunk volna napi szinten. Én úgy látom, hogy mindenkinek egy a célja ezzel. Menedzseljük önmagunkat, átvettük, hogy miből mennyi van. A hadsereg illetékese a felettesével már átvette, hogy mire lesz még estig szükségünk.

 

Ön egész nap itt lesz?

 

Igen, este tízig, holnap úgyszintén. Amennyiben pedig második kör is lesz, úgy abban is részt veszek. Előfordulhat, hogy áthelyeznek majd a regisztrációt végző asztalhoz, hogy ne legyen annyira monoton a munka.

 

Pálinkás Éva (középen). Kép: archív

 

Mit üzen azoknak a Somorjaiaknak, akik ide készülnek, akik még gondolkodnak a tesztelésen?

 

Ez az első körzet, ahol azért elég nagy az érdeklődés. Előfordul, hogy több órát is kell várni a tesztelésre. Azt javasolnám mindenkinek, hogy ha tehetik, jöjjenek későbbi órákban, vagy akár holnap, hogy elosztódjon az érdeklődés és kevesebbet kelljen várniuk.

 

Az Összefogás részéről a jelek szerint jó ötletnek tartják, hogy önkéntesnek jelentkeztek?

 

Maximálisan igen. Elvégre mindannyiunk érdeke, hogy mielőbb túl legyünk a víruson, és ez egyfajta eszköz lehet ahhoz, hogy ezt mielőbb elérjük.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.