Nyitókép forrása: sme.sk

 

A Központi Válságstáb ma este dönt arról, milyen intézkedéseket vezessenek be a határokon. A belügyminiszter szerint csak két lehetőség játszik.

 

Közben Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy a határokon való korlátozások kérdésében azt is figyelembe kell venni, hogy Európa számos országa zárlatot rendelt el, illetve meg kell vizsgálni, milyen a járványhelyzet a szomszédos országokban.

 

Roman Mikulec (OĽANO) belügyminiszter két lehetőségről számolt be: az egyik a teljes határzár, a másik a kötelező tesztelés a határátkelőkön (nem szúrópróbaszerűen, hanem általánosan). A döntés látszólag a szakértőké lesz.

 

 hirdetes_810x300  

Mikulec azt is kiemelte, hogy ha a kötelező tesztelés mellett döntenek, akkor újabb kihívás elé kerülnek: a teszteket nem végezhetik a rendőrök vagy a katonák, kizárólag az egészségügyi alkalmazottak. Vagyis újabb mozgósításra lesz szükség – ami viszont nyilván nem követel meg olyan sok önkéntest.

 

Nyár óta kommunikálja a határokon való tesztelés fontosságát Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter. Ez azért is érdekes, mert a nyári hónapokban még nem jöhetett szóba az antigéntesztekkel való tömeges vizsgálat, csak a rendkívül pontatlan (fals pozitív és fals negatív eredményre is hajlamos) vérminta alapú tesztelés.

 

Sulík szempontjából ez inkább terelés volt, hogy ne tűnjön érzéketlennek. A neoliberális, a gazdasági érdekeket mindenek fölé helyező pártelnök ugyanis már akkor is támadta saját kormánya korlátozó intézkedéseit a politikai pontszerzés érdekében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.