Nyitókép: aktuality.sk

 

Milyen szabályok vannak érvényben az országos tesztelés után, és kire vonatkoznak a kivételek a november 2-tól november 8-ig tartó kijárási tilalom alól?

 

NEGATÍV TESZT

 

 hirdetes_300x300  

November 1-je után a város külterületén kívülre, a város határain túlra is elmehetek?

 

Igen. Negatív teszttel nemcsak a város külterületére (extravillán) mehet ki, de a város beépített részeibe is, például a parkokba vagy a lakótelep környékére. A gyülekezési tilalom azonban továbbra is érvényes, tehát egyszerre maximum hat fő találkozhat.

 

A járáson kívülre is elmehetek?

 

Igen. A negatív teszttel rendelkező személyekre nem vonatkozik a kijárási tilalom, így szabadon mozoghatnak a járáson kívül is.

 

Mehetek munkába?

 

Igen. Arra a személyre, aki negatív teszttel abszolválta az országos tesztelést, illetve október 29-től nem régebbi PCR-teszttel rendelkezik, nem vonatkozik a kijárási tilalom, ezért mehet munkába. Ennek ellenére a kormány azt tanácsolja, ha csak lehet, az emberek otthonról dolgozzanak. Ezzel csökken az utasok száma a tömegközlekedési eszközökön és kevesebb ember találkozik a munkahelyeken.

 

Elmehetek egy sörre a haverokkal?

 

Igen, de csak a teraszra. A kocsmák, bárok, bisztrók belső helyiségei továbbra is zárva maradnak. Ezenkívül továbbra is érvényben van a gyülekezési tilalom.

 

 A születésnapomkor tarthatok családi ünnepséget?

 

Az étteremben nem. Továbbra is gyülekezési tilalom van érvényben hat fő felett. Az otthoni ünnepséget az állam nem tudja ellenőrizni, de a járvány idején nem szabadna ünnepségeket szervezni. Az ilyen alkalmakkor sokan fertőződtek meg, az ünnepségek pedig a vírus terjedésének gócpontjaivá váltak.

 

Mehetek orvoshoz?

 

Igen. A negatív teszttel rendelkezők szabadon mozoghatnak, így orvoshoz is mehetnek. Az orvoslátogatás előtt ideális az orvossal telefonon kapcsolatba lépni.

 

Ki ellenőrizheti le a teszt eredményét?

 

A rendőrség az utcán ellenőrizheti az embereket, és elkérheti tőlük a negatív tanúsítványukat (certifikát), ezzel is meggyőződve arról, hogy nem szabták meg a kijárási tilalmat.

 

A Szlovák Köztársaság Közegészségügyi Hivatala meghatározta, hogy kik kérhetik el a tanúsítványt. Az üzletben az alkalmazott is elkérheti a negatív teszteredményt. Kivételt képeznek azok az emberek, akiknek nem volt kötelező részt venni a tesztelésen, pl. az onkológiai páciensek vagy azok, akik már egyszer túlestek a COVID-19-en.

 

Mehetek színházba vagy futballmeccsre?

 

Nem. A tömegrendezvények továbbra is be vannak tiltva, a színházak zárva vannak, a futballmeccseket pedig nézők nélkül játsszák.

 

Nyitva lesznek a bevásárlóközpontok?

 

Igen, november 2-tól az embereknek már nem kell a hozzájuk legközelebb eső boltba menniük.

 

Ha olyan emberekkel élek egy háztartásban, akik nem vettek részt a tesztelésen, akkor rám is vonatkozik a kijárási tilalom?

 

Nem. Ha olyan emberekkel lakik együtt, akik nem vettek részt az országos tesztelésen, továbbá negatív PCR-teszteredménnyel sem rendelkeznek, ön viszont részt vett a tesztelésen, akkor önre nem vonatkozik a kijárási tilalom.

 

Elemehetek ebédelni/vacsorázni az étterembe?

 

Az éttermek nyitva lehetnek, de az emberek csak a teraszon ülhetnek szájmaszkban, amit csak az evés és ivás során vehetnek le. Az étterem belső helyiségeiben nem foglalhatnak helyet a vendégek, mindössze átvehetik a megrendelt ételt.

 

Elmehetek cipőt vásárolni?

 

Igen. November 2-tól a negatív teszttel rendelkezők számára nem vonatkozik a kijárási tilalom.

 

Elmehetek fodrászhoz?

 

Igen.

 

POZITÍV TESZT

 

Ha nincsenek a koronavírusra utaló tüneteim, elmehetek munkába?

 

Nem. Pozitív teszteredménnyel otthoni karanténban kell maradni. Ha nincs lehetősége otthoni karanténra, hotelbe is elmehet, de azt meg kell fizetnie. A pozitív eredményről tájékoztassa az általános orvosát, de ne menjen el hozzá személyesen, hanem SMS-en, e-mailen vagy telefonon keresztül lépjen vele kapcsolatba. Ha kell, akkor kiállítja önnek a betegszabadságos papírt. A védelmi tárca azt tanácsolja, hogy a pozitívan tesztelt személy mindenkit tájékoztasson az eredményről, akivel két nappal a mintavétel előtt kapcsolatban volt. Amíg nem lesz negatív eredményük, addig a kontaktszemélyeknek is otthoni karanténban kell maradniuk.

 

Meddig kell karanténban maradnom?

 

Tíz napig, amennyiben az utolsó három napban nem jelentkeznek a vírus tünetei. Ha otthoni karanténban van, akkor azt a háztartás többi tagjának is be kell tartania. Amennyiben a karantén idején jelentkezik láz vagy a fertőző légúti megbetegedés egyéb tünetei, hívja az orvosát és kérjen tőle tanácsot. A karantént csak negatív PCR-teszttel lehet befejezni.

 

Ha nem akarom megfertőzni a család többi tagját, akkor hol tölthetem el a karantént?

 

A védelmi tárca a somzodpovedny.sk honlapon közzétette azoknak szálláshelyeknek a listáját, ahol el lehet tölteni a karantént. A szállást mindenki magának fizeti. Egy éjszaka egy személynek 30 és 47 euró között mozog.

 

TESZT NÉLKÜL

 

Mehetek munkába?

 

Nem. November 2-tól negatív teszteredmény nélkül nem lehet munkába menni. Ha van rá lehetősége, dolgozzon otthonról, ha nincs, akkor sajnos állami segély nélkül kell otthon maradnia.

 

Elmehetek az erdőbe gombászni?

 

Nem. Az a személy, akinek nincs negatív teszteredménye, november 2-tól a település külterületére (extravillán) sem mehet ki, így az erdőbe se mehet gombászni. A kutyával vagy a macskával viszont kimehet a lakhelyétől maximum 100 méterre, illetve gondoskodhat a háziállatairól.

 

Elmehetek a haverokkal sörre?

 

Negatív teszteredmény nélkül nem.

 

Elmehetek orvoshoz?

 

Igen. Orvoshoz negatív teszteredmény nélkül is el lehet menni, de csak szükséges esetekben.

 

Elmehetek boltba?

 

Igen, de csak az alapvető dolgokat vásárolhatja meg – élelmiszert, gyógyszert, egészségügyi eszközöket, higiéniai árut, drogériás terméket, állatoknak élelmet. Ez azt jelenti, hogy ruhát és cipőt nem vásárolhat.

 

Elmehetek fodrászhoz?

 

Negatív teszt nélkül nem.

 

A babakocsiban fekvő gyermekkel kimehetek sétálni?

 

Igen. Mivel gyermekgondozásról van szó, ezért erre a tevékenységre nem vonatkozik a kijárási tilalom.

 

A tesztelés idején betegszabadságon voltam, mit kell tennem?

 

Ha nem a COVID-19 miatt volt betegszabadságon, akkor önre nem vonatkoznak a kivételek. Ez azt jelenti, hogy ha nem vett részt a tesztelésen és nincs negatív eredménye, akkor önre is vonatkozik a kijárási tilalom.

 

Teszt nélkül is elmehetek tankolni?

 

Igen.

 

Nem vettem részt az országos tesztelésen, de november 2-án be vagyok rendelve PCR-tesztre. Elmehetek?

 

Igen. Ha a PCR-teszt eredménye negatív lesz, önre sem fog vonatkozni a kijárási tilalom. A teszt eredményére azonban általában két-három napot kell várni.

 

Meghalt a nagymamám. Elmehetek a temetésére, ha nem teszteltettem le magamat?

 

Igen. Negatív teszteredmény nélkül is részt lehet venni egy közeli személy temetésén, esküvőjén, keresztelőjén.

 

Onkológiai páciens vagyok, ezért nem vettem részt a tesztelésen. Rám is vonatkozik a kijárási tilalom?

 

Nem.

 

Denník N/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.