Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

A Főügyészség átvilágítja a múlt héten letartóztatott speciális ügyész, Dušan Kováčik eddigi ügyeit. A korrupcióval bűnszervezet alapításával, illetve támogatásával megvádolt ügyész arról volt híres, hogy a karrierje során hozzá kerülő 61 bűnügyből egyetlen egyet engedett bíróság elé.

 

A 61:0-s úriemberként gúnyolt Kováčik anno elkaszálta a Ladislav Bašternák elleni eljárást (később a férfit sikerült adócsalásért elítélni), tétlen maradt a Gorilla-ügyben, amely az oligarchák és a politikusok szimbiotikus kapcsolatáról szólt, ahogy több esetben a Smert is kihúzta a bajból, például a párt kétes finanszírozási ügyei kapcsán.

 

A felülvizsgált ügyek száma azonban alighanem nem áll meg 61-nél. A Hospodárske Noviny értesülései szerint Kováčik információkat szivárogtathatott ki folyamatban lévő nyomozásokról, többek között a Kuciak-ügyről is. Arról például, hogy Alena Zsuzsová 2019-ben egy alkalommal Jaroslav Haščák Penta-vezért tartotta az újságírógyilkosság megrendelőjének, szinte azonnal tudomást szerzett František Böhm.

 

 hirdetes_810x300  

Az egykori SIS-ügynök Böhm ma szintén őrizetben van bűnszervezet támogatása miatt – a pénzügyérek bűnmegelőzési osztályának vezetőjével együtt. Az elmúlt hetekben letartóztatott személyek közül legalább egy terhelő vallomást tett Kováčikra.

 

Az sem mellékes, hogy a Vihar rendőrségi akció keretében letartóztatott ügyvédek és bírók némelyike tudta, hogy jön értük a rendőrség, egyesek be is csomagoltak, mert tudták, hogy egy darabig biztosan a hűvösön lesznek.

 

Beszédes, hogy Kováčik letartóztatását követően a Speciális Ügyészi Hivatal 29 ügyészéből 20 közös nyilatkozatban követelte főnökük lemondását.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.