Nyitókép: körkép.sk

 

Az egészségügyi minisztérium közösségi oldalán tette közzé a leggyakoribb kérdésekre érvényes válaszokat. Ebből többek között kiderül, hogy ki mehet és ki nem mehet el a hétvégi tesztelésre, meddig tart a karantén, mi a teendőjük azoknak, akik ún. zöldből vörös járásba szeretnének átmenni.

 

Az egészségügyi tárca szerint azoknak, akik nem mentek el múlt hétvégén az ingyenes tesztelésre, jelenleg karanténban kell lenniük és a kijárási tilalom meghosszabbítása miatt november 14-ig ott is kell maradniuk. Bár a kivételek között szerepel az, hogy elmehetnek tesztelésre, de ez csak a PCR-teszt elvégzésére vonatkozik, nem pedig az antigéntesztre. Ha tehát nem szeretnének november 14-ig otthon maradni, kénytelenek lesznek RT-PCR-tesztre menni.

 

Figyelem! A kormányhivatal időközben arról i formált, hogy az is mehet 2.körös tesztelésre, aki az elsőben nem volt!!

 

 hirdetes_300x300  

Fontos változás: Az is részt vehet az országos tesztelés második fordulóján, aki az elsőn nem volt

 

Azok a személyek, akik a velük egy háztartásban élő fertőzöttel vannak karanténban, szintén nem vehetnek részt a hétvégére tervezett tesztelésen – akkor sem, ha az ő tesztjük egyébként negatív volt. Ők kénytelenek kivárni, míg letelik a karantén ideje, ezt követően a járási székhelyek valamelyikén található antigénteszt mintavételi ponton jelentkezhetnek mintavételre, hogy legyen új tanúsítványuk például munkába járáshoz.

 

A fertőzöttek karanténja szintén 10 nap után telik le azzal a kitétellel, hogy az utolsó három napban nem volt semmilyen a koronavírusra jellemző tünetük. Ők szintén nem vehetnek részt a hétvégi tesztelésen. A karantén letelte után ők háziorvosuktól kapnak igazolást arról, hogy az utóbbi három hónapban átestek a fertőzésen – nekik erre a dokumentumra lesz szükségük ahhoz, hogy szabadon mozoghassanak.

 

Azok, akik október 29-i negatív RT-PCR-teszttel rendelkeznek, ám járásukban megismétlik a hétvégi tesztelést, kénytelenek részt venni rajta, mivel az ilyen PCR-teszt csak ott lesz érvényes, ahol nem rendezik meg az országos tesztelés második fordulóját (ún. zöld járások).

 

Ha valaki zöld járásban él és dolgozik, de úgy alakul, hogy vörös járásba kell átmennie, előtte kénytelen lesz vagy PCR-tesztre, vagy pedig antigéntesztre menni. Ha nem szeretné megvárni, míg üzembe helyezik a járási székhelyeken a mintavételi pontokat, akkor ezen a hétvégén kell átmennie egy vörös járásba és ott teszteltetni.

 

Ebből adódik egy másik válasz is – aki zöld járásban lakik, de vörösben dolgozik, annak is részt kell vennie a hétvégi tesztelésen egy vörös járásban.

 

Ha valaki tervezett kórházi kezelésre megy, érdemes előtte egyeztetni orvosával, hogy elfogadja-e a negatív antigéntesztet, vagy negatív PCR-tesztre van-e szüksége. Az egészségügyi minisztérium szerint az adott egészségügyi intézmény döntése a mérvadó.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.