Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Csütörtökön, a kora reggeli órákban több magasbeosztású volt rendőrségi vezetőnél razziázott a rendőrség. Házkutatást tartanak Tibo Gašpar egykori országos rendőrfőkapitány lakásában, és a NAKA volt vezetője, Peter Hraškonál is.

 

Az Aktuality.sk beszámolója szerint Tibor Gašpar nagyemőkei (Janíkovce pri NItre, Nyitra városrésze) házánál nyolc rendőrautó parkol, és rendőrkutyákat is vittek a helyszínre, az utcát pedig mindkét irányban lezárták. Nagy a mozgás, kommandósokat látni mindenhol.

 

A helyszínen nem sokkal reggel hat előtt megjelent Marek Para ügyvéd is, aki vélhetően Gašpar jogi képviselője (védencei között szerepelt korábban Ivan Lexa volt SIS-vezér, Pavol Rusko, és Marián Kočner is).

 

 hirdetes_300x300  

A rendőrség lecsapott Pozsonyivánkán, ahol a NAKA korábbi vezetője, Peter Hraško lakik. Két, kommandósokkal teli furgon érkezett a házához.

 

Szorul a hurok

 

Reggel hétkor a kommandósok két személyt vittek az országos rendőrfőkapitányság épületébe, sajtóinformációk szerint az egyik Róbert Krajmer (a NAKA korrupcióellenes osztályának egykori vezetője) a másik Peter Hraško volt.

 

Kommandósok Tibor Gašpar házánál. Forrás: David Ištok/Aktuality.sk

 

A tvnoviny.sk információi szerint Léván a NAKA pénzügyi bűncselekmények osztályának volt vezetőjéhez, Bernard Slobodníkhoz látogattak ki a kommandósok.

 

Az ötödik letartóztatott személy Marián Zetocha, az ország rendőrfőkapitányság volt szervezési és vezetéstámogatási igazgatója.

 

A rendőrségi akció összefüggésben lehet a Ľudovít Makó (a Pénzügyi Főigazgatóság volt bűnügyi részlegvezetője) és František Böhm (ex-SIS) letartóztatása kapcsán tett tanúvallomásokkal. A két férfit az Isten Malmai nevű rendőrségi akció keretében kapcsolták le, őket Dušan Kováčik speciális ügyész követte Norbert Paksi rendőrtiszttel.

 

Nem sokkal azután, hogy Makó és Böhm együttműködni kezdett a rendőrséggel, megjelent tanúvallomás tételre Bernard Slobodník is. Szinte rögtön utána Tibor Gašpar feljelentést tett Slobodník ellen az állítólagos személyét érintő vádak miatt.

 

Makó egyébként rögtön letartóztatásától együttműködik a rendőrséggel, cserébe védett tanú státusba kerül. Makót többek között a Takáč-klánnal való együttműködéssel vádolják.

 

Ha a letartóztatott személyeknek bíróság előtt majd felelniük tetteikért, a mai akció lesz Szlovákia történetének eddigi legnagyobb rendőrségi korrupciót érintő ügye.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.