Nyitókép: glob.sk

 

Miközben zajlanak az egységesülési tárgyalások, egyre több Most-Hidas politikus kerül a rendőrség látókörébe törvénytelenségek elkövetésének gyanújával. Karikázhatjuk majd a maffiózókat, közéleti bűnözőket a magyar egység választási listáján?

 

A szlovák-magyar vegyespárt elnökével, a korábbi minisztert Solymos Lászlóval kapcsolatban utóda, Ján Budaj (OĽaNO) környezetvédelmi miniszter élt feljelentéssel. A gyanú szerint Solymosék a Vízgazdálkodási Vállalaton keresztül 1,6 millió euró feletti összeget fizettek ki E.S.ügyvédnőnek a Philote Investment LTD ügyben.

 

A következő bomba, ahogyan azt a Körképen az elmúlt napokban már megszellőztettük, egy másik korábbi miniszterrel, Gál Gáborral (Most-Híd) kapcsolatban robbant.

 hirdetes_810x300  

 

Solymos László és Gál Gábor. Kép: aktuality.sk

 

Az aktuality.sk oknyomozása szerint ugyanis a Norbert Bödör vezette, vállalkozók zsarolására szakosodott rendőrségi kommandó csúszópénzért Gál Gábor ügyfeleit is segítette.

 

Hogy miben?

 

A rendelkezésre álló információk szerint az egész úgy zajlott, hogy Norbert Bödör (smeres oligarcha), Tibor Gašpar (korábbi országos rendőrfőkapitány), Róbert Krajmer (a rendőrség korrupcióellenes egyéségének volt vezetője), Peter Hraško (a NAKA volt vezetője), Bernard Slobodník (a pénzügyőrség volt vezetője), Marián Zetocha (a szlovák titkosszolgálat lehallgatási osztályának volt vezetője), Ľudovít Makó (a pénzügyőrség nyomozati hivatalának korábbi első embere), Martin Fleischer (a belügyminisztérium gazdasági főosztályának volt vezetője) és mások meglátogatták a bűncselekményekbe keveredett vállalkozókat, akiknek csúszópénzért cserébe ügyeik eltussolását ígérték, vagy hogy minimális büntetéssel megússzák.

 

Volt olyan eset, amikor az így megzsarolt vállalkozók 200 ezer eurót is kifizettek Bödöréknek, hogy aztán a bíróságon 6000 eurós büntetéssel megússzák.

 

Kertész, Nagy, Gál

 

Az aktuality.sk szerint a Jopi Trade ügyben a kommandó több tagja érintett. Bernard Slobodník, Ľudovít Makó, továbbá František Böhm korábbi titkosügynök és Dušan Kováčik speciális ügyész, aki a vád szerint a Takáč vezette pozsonyi maffiával is együttműködött.

 

Szorul a hurok

 

Kertész Jozef és Nagy Štefan ismert dél-szlovákiai vállalkozók, akik a szlovákiai Texasnak nevezett ügyben híresültek el. Üzemagyaggal kereskedtek, ÁFA-csalásokban utaztak, és a bíróság már a kilencvenes években elítélte őket.

 

A két büntetett előéletű személy tovább folytatta tevékenységét, és 2017-ben ismét vád alá helyezték őket.

 

Slobodník ekkor 200 ezer euróért vállalta, hogy a Jopi Trade elleni vizsgálat során Kertészt és Nagyot nem viszi el bilincsben a rendőrség, hanem csak postázzák nekik a vádemelést. A pénz arra is szolgált, hogy Slobodník biztosítja a nyomozás olyan lefolyását, mely kedvező lesz a vádlottakra nézve. Kertész és Nagy azt is kérték, hogy az egész ügy csak minimális mértékben érintse negatívan a Jopit és annak tulajdonosait.

 

A Jopi Trade szálai a Most-Hídhoz vezetnek

 

A Jopi Trade-et korábban a Most-Híd politikusa, az ügyvéd Gál Gábor képviselte az adóhivatallal szemben. Gál ügyfelei nevében követelte az adóhatóság által visszatartott áfa-visszatérítések kifizetését.

 

Aktuality.sk
Kép: aktuality.sk

 

Gál Gábor még parlamenti képviselőként is védte a „szlovákiai Ewingokat.“

Miután igazságügyi miniszterré nevezték ki, már nem folytathatta tovább ezt a tevékenységét, így Kertész és Nagy jogi képviseletét korábbi képviselői asszisztensére, Nagy Karolra bízta.

 

Az aktuality.sk oknyomozói szerették volna megtudni Gáltól, hogy visszatért-e ügyfeleihez azt követően, hogy már nem miniszter. „Nem tudom ezt most megmondani, rengeteg dolgot vettem át,“ válaszolt Gál.

 

Bővebben az egész ügyről és Gál Gábor szerepéről az aktuality.sk cikkében olvashatunk.

 

Aktuality.sk
Infografika: aktuality.sk

 

Miközben tehát zajlanak a felvidéki magyar politikai egység megteremtéséről szóló tárgyalások, jó, ha nem tévesztjük szem elől a korrupt politikusokat, akik egymás után kerülnek a választások óta szabad kezet kapott rendőrség célkeresztjébe.

 

A választók ugyanis egyértelmű bizonyítványt állítanak majd ki arról, ha korrupt politikusok, közéleti maffiózók, illetve azok emberei kerülnek ismét magyar választási listára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.