Nyitókép: TASR/Radovan Stoklasa

 

Az antigén gyorstesztek alkalmazását a cseh és a lengyel határon is alkalmazhatnánk, amennyiben Lengyelországot a rizikós országok közé soroljuk – mondta a TASR-nek Martin Klus külügyi államtitkár, aki szerint a döntés ezen a héten fog megszületni.

 

Az Ukrajnából érkező személyek számára hétfőn kezdetét vette a tesztelés, amit Klus pilóta verziónak nevezett.

 

 hirdetes_810x300  

„Annak függvényében, hogy miként fog alakulni a helyzet az ukrán határnál, úgy gondolom, hogy a cseh és a lengyel határnál is alkalmazhatnánk az antigén gyorsteszteket, már amennyiben Lengyelországot a rizikós országok közé soroljuk, ami a járványügyi helyzetét illetően eléggé valószínű”

 

– mondta Klus.

 

November 9-től bevezették a kötelező tesztelést a szlovák-ukrán határon

 

Az államtitkár szerint az sem kizárt, hogy a határátkelőhelyek többségét lezárják, ebben az esetben viszont az összes határszakaszon tesztelnének. Klus szerint a döntés előtt alaposan mérlegelni kell, hogy mindez mennyi emberi erőforrást venne igénybe (rendőröket, egészségügyi dolgozókat).

 

Klus azt is megjegyezte, hogy az EU-s tagországból érkező személyektől a PCR-tesztet és az antigén gyorstesztet is elfogadják.

 

„Ha valaki Csehországból érkezik hozzánk és rendelkezik antigén gyorsteszttel vagy PCR-teszttel, azt elfogadjuk, így nincs szükség arra, hogy ismét leteszteljék”

 

– konstatálta.

 

Klus szerint az antigén gyorsteszteket a diákok és az ingázók esetében kellene alkalmazni, akik rendszeresen járnak át a határon.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.