Nyitókép: Facebook/reprofotó

 

Christian Drosten elismert német virológus is megerősítette, hogy az antigén gyorstesztek kiszűrik a fertőző emberek – jelentette ki Marek Krajčí egészségügyi miniszter a járványügyi bizottság ülése után.

 

A miniszter szerint a görbét öt nappal az országos tesztelés után, november 3-án sikerült véglegesen megtörni.

 

 hirdetes_810x300  

Az egészségügyi miniszter szerint a koronavírus által leginkább sújtotta térség Gyetva, Korpona, Selmecbánya és Szakolca, itt az elkövetkezendő napokban a koronavírusos esetek számának növekedésére lehet számítani.

 

Krajčí tájékoztatása szerint a kórházakban továbbra is a betegek számának megemelkedésével számolnak, de közel sem olyan mértékben emelkedik a kórházi ellátására szorulók száma, mint amivel eredetileg számoltak. A miniszter szerint az óvintézkedések megteszik hatásukat.

 

Annak ellenére, hogy a görbe visszaesést mutat, még messze vagyunk attól, hogy a helyzetet az ellenőrzésünk alatt tudjuk tartani, ezért sem lehet nagymértékben enyhíteni az óvintézkedéseken.

 

A reprodukciós szám kulcsfontosságú határ alá esett

 

Krajčí szerint a pozitivitás mértéke két százalékponttal 13,9%-ra csökkent, ami Krajčí szerint kevesebb, mint amire számítottak.

 

A reprodukciós szám viszont a kulcsfontosságú határ alá esett, így jelenleg 0,7–0,9-es szinten áll. Krajčí szerint ez azt jelenti, hogy egy pozitív fertőzött kevesebb, mint egy embert fertőz meg. Múlt héten ez a szám még 1,2–1,3 volt.

 

A miniszter elmondása szerint a szomszédos országokkal összehasonlítva a 14 napos incidencia, vagyis az új megbetegedések gyakorisága csak Szlovákiában csökkent. Ezzel szemben Ausztria a cseh útra lépett.

 

Szlovákiában jelenleg a 65 év felettiek között 1 879 fertőzött van, ami a múlt héthez képest csökkenést jelent.

 

Az országban 689 halálesetet tartanak számon. Ezekben az esetekben az elhunytaknak igazoltan COVID-19-ük volt. Krajčí szerint naponta átlagosan 20 ember hal meg koronavírusban.

 

Matovič szerint nem marad más, mint megvárni Richard Sulík ajánlatát

 

Igor Matovič kormányfő szerint már nem érvényes, hogy az óvintézkedések enyhítéséhez a mozgóátlag-információt az 500-as érték alá kell csökkenteni. Mostantól az új határt a napi átlagos 750 eset fogja jelenteni egy héten keresztül.

 

 „Nem marad más, mint megvárni Richard Sulík ajánlatát. Az SaS-nek vasárnapig van ideje arra, hogy bemutassa azt a tervet, amellyel el tudjuk érni a napi 750 esetet“

 

– jelentette ki Matovič.

 

A kormányfő szerint két fegyvert ismerünk a koronavírus ellen: a lockdownt- és a tesztelést. Mivel az SaS mindkettőt elutasítja, ezért valamilyen új megoldással kell előhozakodnia.

 

Hétfőtől PCR-teszttel lehet átlépni Szlovákia határát

 

November 16-tól annak, aki Magyarországról, Ausztriából vagy Lengyelországból érkezik Szlovákia területére, negatív PCR-tesztet kell felmutatnia, ami nem lehet régebbi 72 óránál.

 

Az ingázók számára az antigén gyorsteszt is elegendő, de ez sem lehet régebbi két hétnél.

 

Ki fogja ásni a sírokat?

 

Ha Sulík, Gröhling és Cigániková azt állítja, hogy megnyithatjuk az iskolákat, akkor karácsonyra naponta 5 000 fertőzöttünk lesz, havonta pedig 1 500 halottunk – mondta Matovič.

 

A kormányfő szerint az iskolák csak akkor nyithatnak meg, ha az új esetek heti átlaga 750 alá esik.

 

„Megnyithatjuk az éttermeket és a gyerekeket is elengedhetjük az iskolába, de ki fogja ásni a sírokat?”

 

– tette fel a kérdést a kormányfő, aki szerint Sulík és Gröhling olyan hülyeségeket ígérgetnek, amelyeket nem lehet teljesíteni.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.