Nyitókép: teraz.sk

 

Igor Matovič (OĽaNO) szlovák kormányfő közösségi oldalán értékelte az elmúlt napokban tapasztalható csökkenést a koronavírus-fertőzöttek számában. Ahogy arról korábban beszámoltunk, szombaton 1200 új fertőzöttet regisztráltak az országban. A kormányfő szerint az elmúlt 5 hétben nem voltak ilyen jó eredményeink, mint most. Ezt a sikert az országos tesztelésnek tulajdonítja.

 

Matovič rámutatott, hogy a hétnapos mozgóátlag 1610, ugyanakkor ahhoz, hogy ismét „bekapcsolhassák” a járási „jelzőlámpákat”, ennek a számnak a szakemberek konzíliuma szerint 750 alá kellene csökkennie. Ezt követően kerülhetne sor fokozatosan az iskolák és éttermek újranyitására. A miniszterelnök egyúttal kiemelte, hogy Szlovákia „nem független járások közössége”, emberek százezrei ingáznak járásból járásba naponta, így nem lehet már most bevezetni a „járási jelzőlámpákat” csak azért, mert vannak járások, ahol épp jobbnak tűnik a helyzet.

 

„Rossz hír – az országos tesztelés hatásának hamarosan vége, tehát további beavatkozásunk és igyekezetünk nélkül megszűnik csökkenni… és a 750-es céltól távolmaradunk. Ez azt jelenti, hogy közösen még valami erőset kell tennünk. Az osztrákok tegnap az erős lockdown mellett döntöttek. Ez egy lehetőség”

 

fogalmazott a kormányfő azzal, hogy a tömeges tesztelés egy alternatív elképzelés volt, amellyel november 30-cal kinyithattuk volna az iskolákat és vendéglőket. Matovič szerint azonban az érintett szegmensek és az ország közös projektje még megvalósulása előtt zátonyra futott, amit nagyon sajnál.

 hirdetes_810x300  

 

Koronavírus Szlovákiában: Szombaton 1200-zal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

 

A miniszterelnök szerint az országos teszteléssel nagyon jó munkát végeztünk, és kár lenne most semmit sem tenni annak érdekében, hogy irányításunk alá vonjuk a fertőzés terjedését. Matovič rámutatott, hogy létezik járható út , de ahhoz arra lenne szükség, hogy a koalíció egységesen járjon el, és ne akarjanak annak tagjai erőnek erejével emberek egy csoportjának megfelelni a nehéz pillanatokban.

 

„A gyerekeket vissza kell juttatnunk az iskolába. De belekiabálni a médiába, hogy mennyire akarunk nekik segíteni, majd semmit sem tenni a Szakértők Tanácsa által támasztott feltételek teljesítése érdekében, (…) az ugyanaz, mint odakiabálni a mocsárban fuldoklónak, hogy milyen rettentően akarok neki segíteni, de a kezemet a világért sem nyújtom oda”

 

célzott ezzel Matovič az SaS-es politikusokkal való vitákra.

 

A kormányfő arra is rámutatott, hogy míg országos szinten a kórházak kapacitásuk végét járják, nem engedhetjük meg magunknak, hogy bármelyik járást is „zöldnek” tituláljuk.

 

„Épp ezért határozott meg két alapvető feltételt a szlovák tudományos elit konzíliuma – egyszerűsítve – 750 napi új pozitív eset és maximum 2000 covid-beteg a kórházakban…”

 

 

1200 pozitívnych za sobotu.

5 týždňov sme za sobotu nemali tak dobré výsledky. VEĽKÉ ĎAKUJEM všetkým, ktorí sa plošného…

Közzétette: Igor Matovic – 2020. november 15., vasárnap

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.