Nyitókép: Körkép.sk

 

A Median SK novemberi közvélemény-kutatása szerint ismét csak szlovák listán jutna be magyar politikus a parlamentbe. A november 6-11. között, 1018 személy megkérdezésével készült felmérés szerint az MKP-nak 3,2, a Most-Híd pedig alig 1,6 százalékot mért.

 

A 2020. február 29-i parlamenti választásokon az MKP és az Összefogás (+ a Magyar Fórum) együtt 3,9 százalékot, míg a szlovák-magyar vegyespárt 2,05 százalékot szereztek.

 

A Median szerint tehát az elmúlt 8,5 hónap alatt Forró Krisztiánék és Solymos Lászlóék is jelentősen gyengültek.

 hirdetes_300x300  

 

Mi következik mindebből?

 

1. Ha csak nem maga az MKP vagy a Most-Híd a felmérés megrendelője, annak eredménye kicsit sem nevezhető pozitívnak. Ha viszont a két párt valamelyike rendeli meg a felmérést, annak eredménye több, mint gyanús:

 

– A Focus a Most-Híd megrendelésére két nappal az MKP tisztújítása előtt hozta ki, hogy a felvidéki magyarok 73 százaléka pártegyesülést és közös választási listát szeretne. És hogy a megrendelő öröme is meglegyen, a Focus nem volt rest azt is kimutatni, hogy a NAKA által több ügyben is vizsgált Solymos László vegyespárti elnök a második legnépszerűbb felvidéki magyar politikus…

 

– Majd jött a Polis, amelyik a rend kedvéért a Közéleti Piknik előtt két nappal időzítve rukkolt elő a maga számaival, melyek 5,3 százalékra mérte az MKP-t és 0,9 százalékra a Most-Hídat. Az MKP azóta sem volt az 5 százaléknak még csak a közelében sem. A Polis ügynökségnek egyébként még csak weboldala sincs, tulajdonosa, Ján Baránek, sem hozta nyilvánosságra, hogy ki volt a megrendelő. Mindenesetre az időzítés és az 5,3 százalék alapján sejthetjük…

 

2. Eddig sem az MKP, sem a Most-Híd nem tudta kihasználni az egységesülés pozitívumát. Egyesülési óhajuk optimista üzenetei ugyanis a választói visszajelzésekben egyáltalán nem jelennek meg. Ennek oka kétségtelenül a levitézlett magyar nemzetiségű politikusok hiteltelensége és tökéletes passzivitása.

 

3. Ezer fős mintán ugyan nagyon nehéz érdemi következtetéseket levonni, főleg ilyen alacsony százalékon mért pártoknál, mindenesetre a Median legutóbbi, szeptemberi felméréséhez képest (MKP-2,3%, Most-Híd-1,9 %) a magyar párt némileg javult, a vegyes pedig gyengült.

 

Ennek okai lehetnek, hogy egyre több Most-Híd politikus neve merül fel rendőrségi ügyekben (Gál Gábort Bödör kommandója kapcsán emlegetik, míg Solymos László ellen utóda, Ján Budaj tett több rendőrségi feljelentést.)

 

4. Nem tesz jót az „egységesülés“ folyamatának az sem, hogy míg a Most-Híd Fidesz ellenes, addig az MKP a Fidesz partnere. Míg a Most-Híd Matovič-ellenes, addig az MKP alelnöke Matovič tanácsadója. Üzeneteik így gyakran egymással ellentétesek, ami összezavarja a választóikat.

 

5. Az egységesülés bejelentése óta a teljes tanácstalanság tapasztalható a két párt politikai kommunikációjában. A folyamatot képtelenek pozitívan tálalni (talán mert nincs is mit?), ami pedig kiszivárog, az sem túl meggyőző a választók számára.

 

Novemberben a Focus és az AKO is közzéteszi új számait. Érdemes lesz azok eredményeit is összevetni és folyamataiban vizsgálni. Természetesen, ne feledjük el mindig megnézni azt is, hogy ki a megrendelő.

 

Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.