Nyitókép: pravda.sk
Jaroslav Naď védelmi miniszter hétfőn a Központi Válságstáb ülése előtt arról számolt be, hogy az eddigi országos koronavírus-tesztelések mintegy 30 millió eurójába kerültek a védelmi tárcának. Ebbe nem számolták bele a belügy és az önkormányzatok költségeit.

 

„Ezek közvetlen költségek, amelyek a védelmi tárcát érintették, plusz a személyzet és az egészségügyi dolgozók költségei, akiket a hadsereg biztosított”

 

nyilatkozta Naď.

 

A tervezett harmadik körös teszteléssel kapcsolatban elmondta, hogy azokat a településeket érinti majd, ahol 1 százalék feletti volt a fertőzöttek aránya a másodok fordulóban. A miniszter szerint ezen települések listáját még hétfőn közzéteszik majd.

 

 hirdetes_400x285  

Bár úgy véli, hogy az érintett települések listájának nem szabadna változni, a végleges döntést a Központi Válságstáb hozza majd meg. Naď egyébként hétfőn a két tesztelőhétvége adatait is közzé akarja tenni településenkénti lebontásban.

 

Zúgolódnak az önkormányzatok, de rossz helyen kopogtatnak

 

Naď szerint az önkormányzatok által kérvényezett költségvisszatérítésben teljes mértékig a belügy a kompetens, ugyanakkor rámutatott, hogy nagyon eltérő összegekről kaptak igényléseket.

 

„Egyes önkormányzatoknál 0,60 euró/tesztelt főre jött ki, máshol 3,50 euróra. Ezek a számok tényleg eltérők, ezért nehéz megállapítani, hogy mit kellene átfizetni és mit nem.”

 

mondta a miniszter, aki szerint most már az a kérdés, az egyes tételek ellenőrzésének módját választják meg, vagy megállapítanak egy átalányösszeget minden önkormányzat számára, így gyorsabb lesz a kifizetés.

 

A miniszter biztosított arról, hogy megérti az önkormányzatok abbéli igényét, hogy még év vége előtt történjen meg a költségek átfizetése, mivel a könyvelés lezárása miatt tisztába kell tenniük a rendkívüli költségek nullázását, mivel ezekkel előzetesen nem számoltak költségvetésükben.

 

„Tudatosítjuk ezt és figyelembe vesszük a tesztelés további előkészítése során is”

 

tette hozzá Naď.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!