Nyitókép: teraz.sk

 

Hétfőtől, november 16-tól változtak a szabályok a Magyarországgal, Csehországgal, Ausztriával és Lengyelországgal közös katárszakaszon. Az ingázók, diákok, mezőgazdaságban dolgozók kivétel alá esnek.

 

A mától életbe lépett új előírások értelmében Szlovákiába csak negatív, 72 órásnál nem régebbi PCR teszttel lehet belépni. Az ingázókra a közegészségügyi hivatal (KH) előírásai nem vonatkoznak, nekik nincs szükségük tesztre. A szlovák-ukrán határon való antigén tesztelést megszüntették.

 

Vörös országok

 hirdetes_400x285  

 

Az ún. vörös országokból (Ausztria, Magyarország, Csehország, Lengyelország jelenleg vörös besorolású) való belépés lehetséges teszt nélkül is. Ennek feltétele az e-nyomtatvány kitöltése és az azonnali házi karantén.

 

„A diákok, sportegyesületek edzései, gazdák, művészek, stb. kivétel alá esnek Csehország, Magyarország, Lengyelország, Ausztria vonatkozásában,“

 

– nyilatkozta a közegészségügyi hivatal szóvivője,  Daša Račková.

 

Ingázás nem csak 30 kilométeren belül

 

Ingázóknak igazolást kell felmutatniuk a munkavégzésről, melynek mintája megtalálható a (KH) közlönyében. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint ingázók esetében nem feltétel a 30 kilométeres határsáv. A kivétel vonatkozik azokra is, akiknek állandó vagy átmenti lakhelyük van a határtól számított 30 kilométeren belül.

 

Az EU-n kívüli, vörös listás országból való Szlovákiába érkezéskor szintén regisztrálnunk kell magunkat és karanténba kell vonulni. Nincs szükség azonban negatív PCR tesztre. A karantént viszont csak Szlovákiában elvégzett negatív PCR teszt birtokában lehet megszüntetni.

 

Kevésbé kockázatos országok

 

Jelenleg már csak tíz olyan ország van, mely kevésbé kockázatos besorolású, és így a közlöny értelmében nincs szükség tesztre, sem karanténra, ha onnan érkezünk. Ezek a következők: Ausztrália, Kína, Finnország, Görögország, Izland, Japán, Dél-Korea, Norvégia, Új-Zéland és Taiwan.

 

Ellenőrzés

 

Az életbe lépett új szabályokat a határátkelőhelyeken rendőrök ellenőrzik. Az ellenőrzés szúrópróbaszerű, és az időponttól is függ, hogy mikor hol van a legnagyobb mozgás, tájékoztatott a belügyminisztérium.

 

Teherforgalom

 

A teherforgalom számára nincs korlátozás, ugyanakkor az országot nyolc órán belül el kell hagyni, és csak az üzemanyagtöltő állomásokon szabad megállni.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.