Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A központi válságstáb célul tűzte ki, hogy a gyermekek minél hamarabb visszatérhessenek az iskolákba – jelentette e Igor Matovič kormányfő hétfő esti sajtótájékoztatóján. A válságstáb vállalása szerint a hétnapos mozgóátlagot 500 fertőzött/nap alá fogják csökkenteni. A célok között szerepel a kórházban ápolt fertőzöttek 1000 fő , és a lélegeztetőgépre szorulók számának 100 fő alá csökkentése is.

Visszakapcsolnák a járásokat besoroló járványügyi jelzőlámpákat is – ez gyakorlatilag némi enyhítést jelent, mert részben visszatérhetnek a regionális intézkedésekhez.

 

„Célul tűztük ki, hogy egy héttel karácsony előtt a napi új esetek számának átlagát 500 fő alá csökkentsük. El szeretnénk érni, hogy ezernél nem több koronavírusos beteg szoruljon kórházi ápolásra, és hogy 100-nál kevesebben legyenek lélegeztetőgépen”

 

mondta a kormányfő. Hozzátette:

 

 hirdetes_810x300  

„Jelentős sikernek könyvelhetjük el az országos tesztelést. Az előrejelzések szerint ma a napi 1500 helyett naponta 6000 új esetnek kellen lennie. (…)  Ausztriának jelenleg 8000 új esete van naponta, közben mi sokkal jobb helyzetben vagyunk”

 

fogalmazott.

 

Jaroslav Naď védelmi miniszer elmondása szerint a következő hétvégén is lesz antigéntesztelés, de csak azokban a településekben, ahol a pozitívan tesztelt személyek aránya legalább 1 százalék volt. A pontos listát még ma közzéteszi. 

 

„Ezúttal tényleg önkéntes lesz, a tanúsítvány nélküli személyek semmiképp sem lesznek korlátozva”

 

tette hozzá. A tesztelés az érintett falvakban reggel 8 és este 20 óra között fog zajlani, ahogy legutóbb is. 

 

Roman Mikulec belügyminiszer bejelentette, hogy az ingázóknak nem lesz szükségük negatív tesztre a határátkelőknél, de hozzátette, hogy sok technikai kérdést még a járványügyi tanácsnak kell megválaszolnia.

 

Ján Mikas tiszti főorvos elmondta, hogy a jövőben az antigéntesztekkel pozitívan teszteltek kontaktszemélyeinek visszakövetésével is foglalkozni fog a közegészségügy a járvány terjedésének megelőzése érdekében.

 

Újságírói kérdésre Matovič megismételte, hogy a válságstáb és a kormány a közösségi tesztelést választotta eszközként a járvány lassítása érdekében a lockdown helyett.

 

Matovič pontosította korábbi kijelentését: a járások szerinti járványügyi jelzőlámpák bekapcsolásához a napi esetszámok hétnapos mozgóátlagát 750 alá kell csökkenteni, és egyúttal nem lehet több beteg a kórházakban, mint összesen 2000. Amennyiben ezen feltételek teljesülnek, országos intézkedések helyett regionális döntések születhetnek egyes járásokban. Hasonló feltételek érvényesek az éttermek újranyitása esetében is.

 

Elvileg ez lehetővé teheti, hogy a biztonságosabb járásokban újranyissák az iskolákat. Hogy erre dátum szerint mikor kerülhet sor, nem derült ki, de ha a kormányfő karácsony előtt akarja elérni a kitűzött célokat, akkor a januári iskolakezdés lehet a legkorábbi időpont (felvetésként elhangzott, hogy Három királyok után). Az a forgatókönyv, hogy napokon belül tartósan 750-500-ra csökkenjen a napi esetszám, nem túl valószínű. 

 

Karácsonykor nem kell számítani lockdownra vagy kijárási tilalomra, a kormányfő szerint az emberek akkor többnyire otthon vannak, így nem viselkednek majd „kockázatosan”.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.