Nyitókép: pluska.sk

 

Mintha versenyfutás zajlana az „egységesülés” és a rendőrség között, legalábbis a Most-Híd szempontjából. A verseny tétje a jelek szerint az lehet, hogy sikerül-e átvezetni a vegyespártot, annak minden súlyos, korrupciógyanús ügyével együtt a magyar egységbe a NAKA megérkezéséig. A kormányváltás óta szabad kezet kapott rendőrség ugyanis sorra csukja le a korábbi maffiakormányzat aktív szereplőit.

 

A nyomozások egyre több olyan magyar ügyet is érintenek, melyek a Most-Híd elnökének, Solymos Lászlónak a minisztersége idejére nyúlnak vissza. A Körképen a napokban már megírtuk, hogy immár nemcsak a szintén korábbi most-hidas minisztert, Gál Gábort emlegetik egy napon az előző kormányzat elhíresült bűnözőivel, hanem Solymos Lászlónak is lehet félnivalója.

 

Dagad a Solymos dosszié

 hirdetes_810x300  

 

A Környezetvédelmi Alapból kifizetett pénzekről és az 1,6 millió eurós Philotale Investments LTD ügyről már olvashattak a Körképen.

 

A NAKA 2020 augusztusának végén újabb, 5,24 millió euró összeget meghaladó károkozás miatt indított nyomozást a Vízgazdálkodási Vállalat ellen.

 

Sorra esnek ki a csotvázak a szekrényből

 

Az akkor környezetvédelmi miniszter, Solymos László alá tartozó állami vállalat vezetője az éberhardi Jozef Dúcz volt. A most 53 éves Dúcz 2016-ban még a 92. helyen indult a Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt választási listáján.

 

Dúcz vélhetően jó káder lehetett Solymos László számára, hiszen a választások után Solymos ment miniszternek, Dúcz pedig megkapta a környezetvédelmi tárca alá tartozó pozsonyi Vízgazdálkodási Vállalat (VV) irányítását.

 

Dúcz (sárgában), mellette Bastrnák Tibor, Érsek Árpád, elöl pedig Solymos László. Kép: most-híd

És kezdődtek is a problémák, a sorozatos állami pénzek hűtlen kezelése. Legalábbis a Solymos utóda, Ján Budaj által megrendelt átvilágítás eredményei alapján. Budaj elmondása alapján az összesen 5,24 millió euróra rúgó veszteség 2019-ben, tehát a parlamenti választásokat megelőző évben hozták össze három gép, illetve technika megvásárlásával, melyet hiába vásárolt meg a VV, nem lehet rendeltetésének megfelelően használni őket.

 

Az elsőt, egy kőfejtő-, kőszelektáló illetve kőrakodó gépet a Dévényben található kőfejtőbe vásárolták 1,753 millió euróért. Csakhogy kiderült, hogy a célokra, amire vették, használhatatlan. A gép nem felelt meg versenytárgyalásban lefektetett feltételeknek, Dúczot pedig az sem érdekelte, hogy a beszállító vállalat késett a gép leszállításával. Nem élt a büntetési tétel lehetőségével.

 

A második gyanús eset egy úszó kotrógépre vonatkozott 706 ezer euró értékben, melyet a Dunán használtak volna. Budaj szerint ezzel „csak“ annyi volt a probléma, hogy pontonok nélkül vásárolták meg, így most egy raktárban porosodik a többszázezer eurós markológép.

 

A harmadik eset a korábban már elhíresült kompvásárlás volt, melyet szintén a Solymos László miniszter alá tartozó Dúcz felügyelt. A 2.78 millió euró értékű versenytárgyalás Budaj szerint kezdettől fogva egy sor kérdést vetett fel. A végén egyetlen érdeklődő maradt, és a keretszerződésen is többször változtattak különféle kiegészítésekkel. Ennek eredményeként négy motor helyett csak két motoros komp lett vásárolva az adófizetők pénzéből. A beszállító ráadásul a módosított fizetési feltételek értelmében már előre, azaz a szükséges engedélyek bemutatásakor megkapta a pénzt. Ahelyett, hogy az állam csak akkor fizetett volna, amikor a kompot leszállítják.

 

Dúcz: Odmietam tvrdenia Budaja o manipulácii tendrov | 3
Solymos László bal oldalt fehér ingben, Jozef Dúcz sárga kabátban. Kép: pluska.sk

 

Budaj szerint ezek az állami beruházások akkor történtek, amikor politikai nominánsként a Dúcz által vezetett Vízgazdálkodási Vállalat több millió eurós veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

 

A NAKA mindhárom esetben nyomozást indított, Dúczot pedig 2020 második felében leváltották.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 31 olvasónak tetszik ez a cikk.