Nyitókép forrása: facebook.com

 

Robert Fico (Smer) és Andrej Danko (SNS) is előszeretettel hivatkoznak ügyvédi végzettségükre, ennek ellenére novebember 17-én egyiküknek sem okozott problémát, hogy felálljanak a „forradalom barrikádjaira”. Az Aktuality.sk közlése szerint ez könnyen azzal végződhet, hogy mindkét politikus elveszti ügyvédi engedélyét.

 

Az ügyvédi kamara közlése szerint  fegyelmi eljárás indítható azon jogászok ellen, akik vétenek az ügyvédi szabályok és az etikai kódex ellen. Ha erre sor kerül, és a kamara bizottsága elmarasztaló döntést hoz, az adott ügyvédet pénzbírsággal, de akár a kamarából való kizárással is büntethetik.

 

A kamara szerint Danko és Fico nem csak a rendőrséggel, de saját jogászkollégáikkal is el kell számolniuk amiatt, amit a tüntetésen tettek. Rajtuk kívül az SNS elnökségi tagja, Danko korábbi tanácsadója, Lukáš Machalára ugyanez vonatkozik.

 

 hirdetes_810x300  

A kérdés már csak az, hogy a kamara felvállalja-e a fegyelmi eljárást. Fico és Danko ugyanis politikusként vett részt az eseményen, nem ügyvédként, ám ez az érv legfeljebb kibúvóként szolgál.

 

Jóval határozottabb véleménye van Mária Kolíková igazságügyi miniszternek. Szerinte a fentebb említett három politikus a többi résztvevővel együtt fittyet hányt a maszkviselési szabályokra és a gyülekezési korlátozásokra.

 

Kolíková szerint tűrhetetlen, hogy egy ügyvéd, akinek elvileg tiszteletben kéne tartania a törvényeket, viselkedésével nem csak semmibe veszi a hatályos rendelkezéseket, de másodikat is azok megszegésére ösztönöz.

 

Kolíková szerint ezen a tényen az sem változtat, hogy a három ügyvédből ketten politikai párt elnökeiként is tevékenykednek, mert aktív ügyvédi engedélyük miatt elfogadható mederben kellett volna tartaniuk politikai tiltakozásuk formáját.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.