Nyitókép: TASR

 

Karácsonyig újabb tömeges tesztelésre van szükség – jelentette ki Igor Matovič kormányfő a csütörtöki kormányülés után. Bővebb tájékoztatást későbbre ígért. Állítása szerint egyetlen miniszter sem ellenezte a tervet.

 

Matovič elmondása szerint az epidemiológusok és a központi válságstáb tagjai is fontosnak vélik a tömeges tesztelést, mert képes volt csökkenteni a napi pozitív esetszámokat. A kormányfő egyúttal azt állítja, ha nem akarjuk, hogy nagy nyomás nehezedjen a kórházakra, akkor ismét tömeges tesztelésre van szükség.

 

 hirdetes_400x285  

„Ennek érdekében elegendő mennyiségű antigén gyorsteszt bebiztosítására van szükségünk”

 

– mondta a kormányfő, aki megerősítette, hogy az országos tesztelésre decemberben kerül sor.

 

„Ha meg akarjuk állítani a járvány terjedését, akkor össze kell szednünk a bátorságunkat, és újabb országos tesztelést kell szerveznünk”

 

– jelentette ki Matovič.

 

Hozzátette, az országos tesztelést a korábbihoz hasonló módon fogják elvégezni. Ezt azt jelenti, hogy először minden régióban tesztelnének, a következő körben pedig csak azokon a helyeken, ahol rosszabb a helyzet. Az esetleges harmadik kört pedig azokban a régiókban végeznék el, ahol a legrosszabb a helyzet a tesztelés második köre után. Matovič a decemberi tesztelésről az államfővel is szeretne tárgyalni.

 

A kormányfő szerint, ha azt fogják látni, hogy az emberek nem akarnak részt venni az önkéntes tesztelésen, akkor decemberben teljes lezárásra kerülhet sor, ami „a szlovák gazdaság szempontjából a legrosszabb megoldás” lenne.

 

Matovič bevallása szerint ő az országos tesztelés híve. Egyúttal azt is elmondta, hogy rossz időszak elé nézünk nemcsak járványügyi szempontból, hanem az időjárás miatt is. Közölte, hogy az általa javasolt közösségi tesztelés terve nem valósult meg.

 

Teraz.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!