Nyitókép forrása: Körkép.sk/KZS

 

Az MKP saját gazdasági támogatási javaslatokat fogalmazott meg a kormány felé, miután négy gazdasági szektor vállalkozóival tárgyalt azok problémáiról. Forró Krisztián pártelnök és Farkas Iván szakmai alelnök közös sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy rövid és hosszútávon is megoldások kínáló javaslatokat fogalmaztak meg.

 

Forró Krisztián pártelnök kiemelte, hogy a kormány jelenlegi intézkedései főleg a  munkavállalók védelmére összepontosítanak, de nem szabadna elfeledkezni a munkáltatókról sem.

 

Négy szektor képviselőivel tárgyalt az MKP delegációja: a vendéglátóipar, turizmus-idegenforgalom, rendezvényszervzés és kreatív ipar, valamint az ipar vállalkozóival.

 

 hirdetes_810x300  

Az MKP a tárgyalás alapján több javalatot is megfogalmazott a kormánynak címezve.

 

  1. A kormány a támogatást igénylő vállalkozó forgalmát is vegye figyelembe, és az előző évben elért havi forgalom nyolcvan százalékát adja meg támogatás formájában.
  2. Ne az adott munkaerőre adja a kormány a támogatást a vállalkozónak, hanem az adott pozícióra (álláshelyre). Farkas Iván szerint ezzel kiküszöbölhető az a probléma, hogy ha egy támogatásban részesült alkalmazott távozott a cégtől, a helyére érkezőre (egy ideig) nem lehet újabb támogatást igényelni.
  3. Az idegenforgalomnak és vendéglátóiparnak a közlekedési tárca által nyújtott támogatást az MKP úgy módosítaná, hogy a forgalom tíz százalékát kapják meg az igénylők (a jelenlegi szabály szerint a maximális tíz százalékot csak azok kapják meg, akiknek 0-ra csökkent a forgalma).
  4. A kormányzati intézkedések legyenek kiszámíthatók és előre láthatók.
  5. Az idegenforgalom mellett a vendéglátóipar esetében is 5 százalékra csökkentsék az áfát.
  6. A munkahelyekre vonatkozó támogatások ne csak a hagyományos munkaszerződésre dolgozókra vonatkozzanak, hanem a más szerződéssel rendelkezőkre is (pl. megállapodás, azaz „dohoda”).
  7. A legkisebb forgalmat bonyolító mikro- és kisvállalkozásoktól az állam vállalja át a járulékfizetés terhét a járványügyi korlátozó intézkedések idejére.
  8. Fél évvel hosszabbítsa meg az állam a hitelmoratóriumot.
  9. Minden vállalkozó esetében általános és rendszerszintű járulékcsökkentést javasol a járvány lezajlása után.

 

A Körkép.sk azon kérdésére, hogy kiszámolták-e a javasolt intézkedések költségvetési hatását (fedezetét), Farkas Iván azzal válaszolt, hogy nem makroökonómiai szempontból közelítették meg a kérdést. Szerinte az államnak van még mozgástere saját magán takarékoskodni és így forrásokat szabadítani fel.

 

 

Portálunk megkérdezte az MKP két politikusát arról is, hogyan értékelik az uniós költségvetést és újjáépítési alapot érintő magyar és lengyel vétót illetve az abból fakadó vitát és Szlovákia V4-gyel szembeforduló nyilatkozatát.

 

Forró azt hangsúlyozta, hogy jelenlegi is zajlanak a tárgyalások az EU keretében, aminek eredményét ők is várják, de egyúttal „szerencsétlennek” nevezte Szlovákia hozzáállását. Farkas Iván kiemelte, hogy a V4 az elmúlt tíz évben jelentős „erkölcsi erővé” nőtte ki magát, és „kívánatosnak” tartja, hogy ez a formáció a jövőben is fennmaradjon.

 

A sajtótájékoztató után rákérdeztünk Forró Krisztiánnál arra is, hol állnak a magyar érdekeltségű pártok tárgyalásai az egységesülésről. Elmondta, csütörtökön is volt egy szerkezeti tanácsülés, és úgy érzi, „lényegi előrelépések történtek”.

 

„Bízom benne, hogy az elkövetkezendő hetekben sikerül komolyabb bejelentést tenni”

 

fogalmazott. A NAKA és a rendőrség az elmúlt hetekben több volt rendőrségi csúcsvezetőt is letartóztatott, és ezen ügyek némelyikével most-hidas politikusokat is kapcsolatba hozott a sajtó. Arra a kérdésre, hogy tart-e az MKP attól, hogy a napvilágra kerülő vegyespárti érintettségek a botrányokban az egységesülés miatt az MKP-t is nehéz helyzetbe hozhatják, Forró azt felelte, hogy a nyomozóhatóságok dolga felderíteni a szóban forgó ügyeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!