Nyitókép: Ivan Majerský

 

A koronavírus elleni atomfegyver – ahogyan a tömeges tesztelés után Igor Matovič kormányfő nevezte az antigén gyorsteszteket – felvet bizonyos kérdéseket, írja a Sme.

 

Az antigéntesztek ugyanis torzíthatják a fertőzöttek statisztikáját, ami ma pozitívabb is lehetne, mint amilyen valójában. Egyúttal ahhoz is hozzájárulhat, hogy olyan koronavírus-fertőzött személyek mozogjanak hosszabb ideig az emberek között, akik nincsenek karanténban.

 

 hirdetes_300x300  

Marek Krajčí egészségügyi miniszter azon kijelentését, miszerint Szlovákiában sikerült megtörni a második hullámot, nem lehet hiteles statisztikákkal alátámasztani. A problémát pedig maga Matovič is elismeri.

 

Az emberek „megválnak” a PCR-tesztektől

 

Mivel az antigénteszt ingyenes és gyorsabb, mint a PCR-teszt, ezért az emberek elsősorban ezt alkalmazzák. Még annak ellenére is, hogy az antigéntesztek pontossága alacsonyabb.

 

Ennek következtében azok az emberek, akiknél fennáll a veszélye annak, hogy pozitívak, nem teszteltetik le magukat a drágábbik PCR-teszttel. Az antigéntesztek azonban nem olyan pontosak, mint a PCR-tesztek. Ez azt jelenti, hogy nem mutatják ki az összes COVID-19-cel fertőzött személyt, akik tovább terjeszthetik a vírust.

 

A PCR-teszteket kellene támogatni

 

Mindez azonban a statisztikákat is torzíthatja. Mivel csökken az elvégzett PCR-tesztek száma, ezért a pozitív esetek száma is csökken. Ezt a hivatalos statisztikákon is látni, amelyek a PCR-tesztek eredményeit tüntetik fel. Míg az országos tesztelés első fordulója előtti csütörtökön 16 556 tesztet végeztek el, addig most csütörtökön nem egész 8 ezret.

 

Ezt a tényt a kormányfő is tudatosítja. „Ha néhány ezer ember az antigéntesztelésen vesz részt és pozitív eredménnyel végzi, az mesterségesen csökkentheti az elvégzett PCR-tesztek és a pozitív PCR-tesztek számát is“ – jelentette ki Matovič.

 

Annak érdekében, hogy az olcsó és kevésbé megbízható antigéntesztek mellett ne szivárogjanak el a koronavírus-fertőzöttek, Ivan Bosňák elemző azt tanácsolja a kormánynak, hogy tegye sokkal jobban elérhetővé a PCR-teszteket. Bosňák továbbá úgy gondolja, hogy sokkal célszerűbb lenne, ha az állam az antigéntesztek rovására a PCR-teszteket dotálná.

 

Almákra átszámított körték 

 

Bosňák és Richard Kollár matematikus is üdvözli a kormány azon döntését, hogy péntektől a PCR-tesztek eredményei mellett az antigéntesztek pozitív eredményeit is feltüntetik a hivatalos statisztikákban.

 

Krajčí szerint a statisztikákban az összes antigéntesztes mintavevő hely eredményeit be fogják számítani, vagyis a mobil mintavételi pontokét és a magán laboratóriumokét is.

 

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központján (NCZI) kívül minden mintavételi pontnak el kell küldenie az adatokat a Regionális Közegészségügyi Hivatalokba is, akik aztán felkeresik a pozitívan teszteltekkel kapcsolatba kerülő személyeket.

 

A matematikus szerint a PCR-tesztek és az antigéntesztek pozitív eredményeit nem lehet olyan egyszerűen összeszámolni, mert az egész olyan lenne, mintha a körtét összekevernénk az almával.

 

Viszont ha nagyjából a fele annyira pontos körtéket – antigénteszteket – átszámítjuk a még egyszer olyan pontos almákra – PCR-tesztek –, akkor nemcsak egy releváns hétnapos mozgóátlagot kapnánk, hanem abban is segíthetne, hogy felállítsuk a COVID-ellenes harc következő stratégiáját.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!