Nyitókép: körkép.sk

 

Szombaton reggel 8 órától este 20 óráig van lehetőségük annak a 458 település lakóinak a koronavírus-tesztelésen való részvételre, ahol az előző körben meghaladta az 1 százalékot a fertőzöttek aránya.

 

Az előző két körtől eltérően most valóban önkéntes a tesztelésen való részvétel, hisz nincs hozzákötve semmilyen feltétel. Azon kívül, hogy a rajta résztvevő személyek képet kapnak aktuális állapotukról – tehát hogy vírusosak-e vagy sem. A tesztelésen résztvevők most is kapnak tanúsítványt, azonban azt nem kell sehol sem felmutatniuk, így hátrányuk sem származik abból, hogy ha nem mennek el (nem kell karanténban maradniuk, stb.)

 

Arról, hogy melyik 458 település érintett, alábbi cikkünkben számoltunk be.

 

 hirdetes_400x285  

Közzétették a listát! Ezeken a településeken lesz hétvégén koronavírus-tesztelés

 

Fontos megjegyezni, hogy a ma felállított teszthelyeken csak az ott élők vehetnek részt!

 

A legfrissebb információk szerint Igor Matovič kormányfő azzal számol, hogy karácsonyig még további országos tesztelésekre kerül sor, erről azonban még nem született hivatalos döntés.

 

Matovič: Karácsonyig jöhet az újabb tömeges tesztelés

 

Mindenesetre az önkormányzatok már kijelentették, hogy addig nem hajlandók újabb tesztelésben részt venni, amíg az előző fordulók rájuk eső költségeit nem téríti meg az állam. Eduard Heger pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban úgy reagált, hogy tárcája még nem szabadított fel forrásokat az önkormányzatok kiadásainak átfinanszírozására, mivel a Belügyminisztérium, akihez a kérvények beérkeztek, még nem szolgáltatta ki a szükséges adatokat.

 

Az önkormányzatoknak az országos tesztelés második fordulóját követő napokban kellett tételes kérvényt benyújtaniuk a teszteléssel kapcsolatos költségeik összegéről. A járási hivatalok közlése szerint a formai ellenőrzés után a kerületi hivatalokhoz kerültek a kérvények, ahol döntenek az egyes tételek jogosságáról.

 

Antigéntesztelések: A miniszter arra kéri a lakosságot, csak az teszteljen, aki az érintett településen lakik

 

Jaroslav Naď védelmi miniszter néhány napja még arról számolt be, hogy nehéz lesz megállapítani, mit és milyen mértékben finanszírozzanak át, miután az egyes települések tesztelt személyre vetített költségei 30 centtől több mint 3 euróig terjedtek. Akkor felvetette a miniszter, hogy esetleg köztes megoldásként egy átlagolt, egy tesztelt főre estő összeget állapítanak meg és utalnak ki a településeknek.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!