Nyitókép: Reprofoto (Fb-live)

 

A szerda délután kezdődő országos krízisstáb ülése előtt Igor Matovič több aktuális, nyitott kérdésről is véleményt mondott.

 

A közösségi tesztelés részleteit illetően az eddigi „általános tesztelés” helyett egy ideje már a „masszív tesztelés” kifejezést használja, ami akár egyfajta elmozdulást is jelenthet a kötelező, nem kötelező, ha nem kötelező, akkor hogyan elérni, hogy legyen értelme irányba.

 

Szép szavak, nulla felelősség

 hirdetes_810x300  

 

A gond abból adódik, hogy egyes politikusok, mint például Richard Sulík, vagy Zuzana Čaputová államfő felelősség nélkül mondhatnak embereknek tetsző dolgokat. Anélkül, hogy azok negítív következményeit nekik kellene oldaniuk. Ide sorolható például a masszív tesztelés, és azon való részvétel kérdése.

 

Tesztelés, de hogyan?

 

A kormányfő egyetlen szempontja ugyanis a járványgörbe megtörése (azaz a növekvő fertőzésszám megállítása.) Ezt csak úgy lehet elérni, ha a rendszerből kivesszük a fertőzötteket. Erre két megoldás van, éljünk a világ bármely országában is.

 

Az egyik a lockdown, azaz az ország lezárása, a másik a tesztelés. A lockdown napi 100 millió euró kiesést jelent a költségvetésnek, és az emberek mindennapjait is maximálisan befolyásolja. Bezár ugyanis minden, leáll a gazdaság, annak minden következményével együtt. Szlovákia ezért a világon elsőként a másik megoldást, a masszív, antigén alapú tesztelést választotta. Hogy minél több fertőzött személyt kivonhassanak a rendszerből. Ez az út működött is az első három fordulóban. Több tízezer fertőzött került házi karanténba, és kicsit fellélegezhetett az ország és az egészségügy.

 

Mi a gond?

 

A gond ott van, hogy a felelősség nélkül bíró emberek, de politikus is, ezt is elutasítják. Anélkül, hogy megoldást mondanának. Ha lockdownt nem akarunk, a kötelező tesztelést pedig elutasítjuk, azzal egyúttal azt mondjuk, hogy szabadjára engedjük a járvány terjedését, ami rövid időn belül az egészségügy összeomlásához vezet. Megtelnek a kórházak, nem lesz, aki ellássa a betegeket, sokkal több ember fog meghalni.

 

Ki lesz ezért a felelős? Nem az államfő, se nem Sulík, hanem Igor Matovič. Aki a masszív tesztelést szorgalmazza. Abszurd, ugye?

 

Iskolanyitás

 

A kormányfő szólt az esetleges iskolanyitásról is december 7-vel. Ennek értelmében az alapiskola második tagozata és középiskolák is megnyitnának. Ugyanakkor el kell dönteni, hogy milyen formában lehet megfékezni a fertőzésszám növekedését, ami az iskolanyitással mindenképp be fog következni, mivel nagyobb lesz a mozgás.

 

Főügyészválasztás

 

Igor Matovič elmondta, hogy jövő hét keddig, azaz december 1-ig keresik a koalíción belüli megoldást.

 

„Úgy gondolom, hogy hét jó jelölt van, tudunk kiből választani. Jelenleg az egyes frakciók pozíciójával ismerkedünk és keressük a megoldási lehetőségeket“

 

– fogalmazott a kormányfő.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.