Nyitókép forrása: podnikam.sk

 

Csütörtökön megszavazta a parlament a kormány által beterjesztett változásokat a tizenharmadik nyugdíjról és a 13., illetve 14. fizetésekről.

 

Az előző kormány eredeti terve azzal számolt, hogy a 13. nyugdíj a karácsonyi kiegészítés többszöröse lesz, és nagysága nem a kapott nyugdíj nagyságától függ majd. Minden nyugdíjas 460 eurós átlagnyugdíjat kapott volna (a korkedvezményesek 433 euró, a rokkantnyugdíjasak 380 eurót) a maximum 200 eurós karácsonyi kiegészítés helyett.

 

Csakhogy a rendszer nem volt több választási fogásnál, ami néhány nappal a parlamenti választások napja előtt fogadtak el a kétségbeesett kormánypártok. Méghozzá úgy, hogy a bő félmilliárd eurós tétel nem szerepelt a költségvetésben, és nem is volt meg a fedezete. A karáncsonyi nyugdíj addigi kiadásait a 13. nyugdíj 440 millió euróval szárnyalta túl.

 

 hirdetes_300x300  

Az új kormánypártokat azonban nem csak saját korábbi vállalásaik kényszerítették változásra, hanem a koronavírus okozta gazdasági válság. A Sme rodina vezette munkaügyi minisztérium ugyan nem merte eltörölni a 13. nyugdíj intézményét, de a karácsonyi kiegészítéshez hasonlóan skálázta a nagyságát, és csökkentette a maximális értékét. 440 milliós kiadásnövekedés helyett így „csak” 155 milliós hézagot kellett betömni.

 

Változott a képlet

 

A 13. nyugdíj maximális értéke 300 euró, a legalacsonyabb 50 euró. Minden olyan nyugdíjas jogosult rá, aki decemberben jogosult öregségi, korkedvezményes, rokkantsági, özvegyi vagy árvasági életjáradékra. A Szociális Biztosító közlése szerint a külföldön élő szlovák állampolgárok számára is átfizetik az összeget.

 

A nagysága attól függ, hogy mekkora nyugdíjat kap az adott kedvezményezett. Akinek havi életjáradéka legfeljebb 214,83 euró (ez a létminimum aktuális nagysága), 300 euróra jogosult, 909,28 eurós havi nyugdíj felett pedig már csak 50 euró jár.

 

Alapesetben nem kell igényelni, a Szociális Biztosító maga kiszámolja a megfelelő értéket és automatikusan küldi. Értesüléseink szerint ez nem igaz a külföldről is nyugdíjat kapó személyek esetében, akiknek a Szociális Biztosító honlapján ki kell tölteniük egy űrlapot a kapott életjáradékok nagyságáról.

 

Egy 477 eurós havi életjáradékot szedő nyugdíjas tavaly 80 eurós karácsonyi kiegészítést kapott, idén 205 eurós 13. nyugdíjra számíthat.

 

A pontos nagyságot az alábbi viszonylag egyszerű képlettel lehet átszámolni:

 

300 – 0,36x(összes nyugdíj összege – létminimum)

 

De nincs szükség kibogarászni az eredményt, ez az online számológép segít megállapítani a nyugdíj nagyságát.

 

Minimálnyugdíj és 13-14. fizetések

 

Kapcsolódó intézkedés, hogy a minimálnyugdíjat befagyasztják, tehát az eredetileg elfogadottakkal ellentétben nem fog növekedni az átlagbér arányában, hanem a jelenlegi szinten stagnál majd.

 

A parlament a bérek területén is változásokat fogadott el. A jövő évtől megszűnik a 13. és 14. fizetések járulékmentessége. A 14. fizetés utoljára idén decemberben élvez majd járulékmentességet.

 

A kormány befagyasztaná a minimálnyugdíjakat – úgy 12 évre

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.