Nyitókép: pravda.sk

 

Marek Krajčí egészségügyi miniszter szerint a következő időszakban nőni fog a szlovákiai koronavírus-fertőzöttek száma. A tárcavezető úgy véli, hogy már jövő héten megfordulhat az eddig kedvezően alakuló trend, miután folyamatosan lazították a korábbi korlátozásokat, valamint további könnyítéseket is terveznek.

 

Míg az északi régiókban javul a helyzet, addig a déli, magyarlakta járásokban egyre romlik. Szlovákiában jelenleg 1685 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel a kórházakban, közülük 122-en szorulnak lélegeztetőgépre, idáig 1034-en hunytak el a koronavírus miatt. A miniszter elmondta, hogy naponta átlagosan 30-an halnak meg koronavírusban Szlovákiában.

 

Ján Mikas tiszti főorvos pénteken bejelentette, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetben nem helyénvaló nagyszabású korlátozásfeloldásról tárgyalni.

 

 hirdetes_300x300  

„Szerdáig, vagy csütörtökig közzétesszük a rendeletet, amelyben definiáljuk az ingázókra vonatkozó szabályokat”

 

mondta Mikas, aki szerint jelenleg nem áll úgy a helyzet, hogy kinyithassanak az éttermek. Úgy véli, ha a vendéglátósok megpróbálják kijátszani a szabályokat, azzal határozottan nem segítik elő az éttermek újranyitását.

 

December 7-től szigorodik a határátlépés

 

December 7-től mindenkinek, aki átlépi az országhatárt, negatív koronavírus-teszttel kell rendelkeznie – tájékoztatott az egészségügyi miniszter. Az ingázók, külföldön tanulók, akikre idáig vonatkozott a kivétel a határátlépésnél, két hétnél nem régebbi negatív eredményű antigéntesztet kell tudniuk felmutatni.

 

Ján Mikas arra kéri az embereket, hogy csökkentsék a találkozásaikat, töltsenek minél kevesebb időt az üzletekben, másként a kormány által meghozott intézkedéseknek nem lesz semmilyen hatásuk.

 

Pavol Jarčuška infektológus szerint a szélesebbkörű nyilvánosság számára legkorábban márciusban vagy áprilisban lesz elérhető a koronavírus elleni védőoltás. Mint mondta, minden attól függ, hogy milyen gyorsan sikerül beszerezni a vakcinát és a kockázatos csoportba tartozók közül mennyi embert sikerül már korábban beoltani. Ha kevesebben oltassák be magukat, mint ahogy azt várják, akkor már korábban is elérhető lesz a nem rizikós csoportba tartozók számára.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 6 olvasónak tetszik ez a cikk.