Nyitókép: honvedelem.hu/reprofoto

 

A kormányközi megállapodás nemcsak Magyarországnak és Szlovákiának jó, hanem erősíti a NATO képességét is, hiszen a két ország légtere egyben NATO-légtér is – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután szlovák kollégájával aláírta a két ország közötti légtérrendészeti megállapodást november 30-án, hétfőn Pozsonyban.

 

A honvedelem.hu-n megjelentek szerint Jaroslav Naď szlovák és Benkő Tibor magyar védelmi miniszter egyetértett abban, hogy

 

a NATO elvárásának megfelelően és a V4 országok közötti kapcsolatok erősítése szempontjából egyaránt időszerű volt a kétoldalú megállapodás aláírása, amelynek célja, hogy a két nemzet légierejét alkalmassá tegyék arra, hogy rugalmasan tudjanak igazodni a légtérrendészeti feladatok megoldásához, továbbá biztosítson lehetőséget a két országnak arra, hogy a megállapodás szerint segíthessék egymás légterének védelmét.

 

A dokumentum rendezi többek között a felek légtérrendészettel kapcsolatos felelősségi körét, az információcserét, rendelkezéseket tartalmaz továbbá a kiképzések, a kutató-mentő műveletek, légi balesetek kivizsgálása, illetve a feladatot végrehajtó repülőgépek földi és légi kiszolgálása kapcsán.

 hirdetes_300x300  

 

Benkő szerint a megállapodás mindkét ország érdekeit szolgálja és a közös NATO-légtér kihasználásának előnyei mellett békeidőben is óriási szerepe lesz.

 

Jaroslav Naď elmondása szerint a most aláírt dokumentum lehetővé teszi a szlovák légierő számára, hogy a légtérsértés esetén a szlovák légierő gépjei kövessék a légtért megsértőt Magyarország területe felett is – ill. fordítva.

 

Naď szerint a hosszútávú cél az összes V4-es ország bekapcsolása a határon átnyúló együttműködésbe a légtérvédelem terén. Benkő kiemelte, hogy az együttműködés alapja a bizalom, amely lehetővé teszi, hogy a két ország egymás légterében hajthasson végre légtérrendészeti feladatokat.

 

S MAĎARSKOM NÁS ODDNES SPÁJA AJ DOHODA O SPOLUPRÁCI V RÁMCI VOJENSKÉHO LETECTVA

Proces prípravy dohody som na…

Közzétette: Jaro Naď – minister obrany SR, OĽANO – 2020. november 30., hétfő

 

A tárgyaláson elhangzott, hogy a védelmi és katonai együttműködés kiváló a két ország között. Egyetértés volt a két miniszter között abban is, hogy a haderők képességeinek és eszközeinek felhasználása kulcsfontosságú a járvány elleni védekezésben.

 

A szlovák védelmi miniszter a találkozó során ismertette magyar kollégájával az országos tesztelésen szerzett tapasztalatokat, miután az egész műveletet a katonaság irányította és vezényelte le, majd köszönetét fejezte ki azért a segítségért, amelyet Szlovákiának nyújtott a magyar kormány a lakosság tömeges tesztelésében, és az egészégügy tehermentesítésében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.