Nyitókép: infovojna.sk

 

A besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon folytatódik a meggyilkolt ógyallai polgármester, Basternák László (MKP) fő tárgyalása.

 

Az utolsó szó jogán Alena Zsuzsová is előadta saját verzióját. Kedden először a vádlott, a Most-Híd nevű szlovák-magyar vegyespárt korábbi jelölje, Roman Ostružlík mondta el záróbeszédét.

 

Ostružlíknak az ügyész hétfőn 25 év börtönbüntetést javasolt a lehető legszigorúbb őrzési rezsimben.

 hirdetes_810x300  

 

A vád nemcsak a gyilkosság megrendelésével vádolt Ostružlík, hanem annak állítólagos közvetítését lebonyolító Zsuzsová és Vladimír Mosnár elítélését is javasolja.

 

Ostružlík (Most-Híd) és a meggyilkolt Basternák László (MKP). Kép: eurorespekt.sk

 

Zsuzsová tagad

 

Zsuzsová vallomásában tagadta, hogy bármiben is érintett lenne a gyilkosság kapcsán. Zárszavánan azt mondta, hogy a vád ellene a tanúként kihallgatott Andruskó Zoltán hamis vallomásán alapszik. Andruskót már elítélték Ján Kuciak meggyilkolásának ügyében.

 

Zsuzsová elmondta, hogy „soha nem rendeltem meg Basternák László meggyilkolását.“ Elutasítja az indítékot is, miszerint a gyilkosságot politikai rivalizálás miatt követték el. Zsuzsová szerint Andruskó vallomása tele van egymásnak ellentmondó állításokkal.

 

Basternák Lászlót, az MKP ógyallai politikusát 2010-ben, egy hónappal a parlamenti választások után gyilkolták meg saját háza előtt.

 

A gyilkosságot a vád szerint Roman Ostružlík rendelte meg, a közvetítő Alena Zsuzsová volt. Zsuzsovát ezen kívül Maroš Žilinka speciális ügyész, Peter Šufliarsky ügyész és Daniel Lipšic ügyvéd meggyilkolásának tervezésével is vádolják.

 

Zsuzsovát korábban a bíróság felmentette Ján Kuciak meggyilkolásának ügyében. Az ügy még nincs lezárva, fellebviteli fórumként a Legfelsőbb Bíróság fog dönteni.

 

Ostružlík (Most-Híd) ógyallai politikai ambícióiról korábban már írtunk a Körképen. Ostružlíkkal kapcsolatban érdekesség, hogy a 2010-es parlamenti választásokon a 31. helyen a Bugár Béla vezette Most-Híd választási listáján indult.

 

Basternák László meggyilkolása kapcsán is felmerült Alena Zsuzsová neve

 

Ostružlík a választások után azzal vádolta meg saját pártját, hogy elcsalták a szavazatait. Konkrétan a korábbi komáromi polgármester, Bastrnák Tibor javára. Ostružlík szerint a szavazatok összeszámolásánál a Komáromi járásból több mint 6 ezer karikáját Bastrnák Tibor neve mellé számolták. Ostružlík  akkor azt mondta, hogy szemtanúval is rendelkezik a választási bizottságból, aki az egészet látta, és hajlandó tanúskodni. Bugár Béla akkor védelmébe vette Bastrnák tibort. A vádakra pedig azt mondta, hogy ha így van, miért írta alá az Ostružlík által említett személy a jegyzőkönyvet.

 

KANDIDÁT: R. Ostružlíkovipodľa vlastných slov niekto poškodil počas volieb.
Roman Ostružlík. Kép: pluska.sk

 

Ostružlík ezt követően függetlenként, de a Most-Híd támogatásával indult ógyallai polgármesternek a novemberi önkormányzati választásokon. A vád szerint Zsuzsová anyagilag is támogatta Ostružlík kampányát, és legalább egyszer a kampányrendezvényén is részt vett.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.