Nyitókép forrása: HNonline.sk

 

Előzetes letartóztatásba is kerülhet Szlovákia egyik leggazdagabb és leghatalmasabb embere, Jaroslav Haščák, a Penta befektetőcsoport egyik tulajdonosa. Haščákot a Gorilla-ügy kapcsán vették őrizetbe a NAKA kommandósai a Penta székházában. A legutóbbi hírek szerint lemondott minden ügyvezetői és egyéb jogosultságáról a befektetőcsoportban, a cég vezetését Iain Child veszi át.

 

Haščák döntését a Penta szóvivője, Martin Danko is megerősítette a Hospodárske Noviny gazdasági napilapnak. A szóvivő szerint a Penta-vezér minden jogi eszközzel védekezni fog az ellene felhozott vádak ellen.

 

A Pentát további három üzletember birtokolja: Marek Dospiva, a Penta Real Estate vezetője, Jozef Oravkin, aki a Privatbankáért és néhány ingatlanprojektért felel és Eduard Maták, aki a csoport egészségügyi befektetéseit kezeli.

 

  hirdetes_300x300   
Pénzmosás és korrupció

 

Az ügyben illetékes ügyésznek tegnap estéhez (Haščák letartóztatásához) 48 órája van az előzetes őrizetbevételt javasolni. Sokat elárul, hogy míg az elmúlt hetekben letartóztatott személyeket (Kováčik, Krajmer, stb.) bilincsbe verve vitték el, Haščákot bilincs nélkül kísérték a kommandósok a rendőrautóhoz.

 

A Gorilla-ügy felderítését hosszú éveken keresztül Dušan Kováčik speciális főügyész felügyelte – és söpörte a szőnyeg alá. Kováčikot nemrég Norbert Bödör nyitrai oligarchával együtt letartóztatták bűnszervezet működtetése és korrupció vádjával.

 

Haščákot korrupcióval és pénzmosással gyanúsítják. Vele egyidőben tartóztatták le Ľubomír Arpášt is, a SIS egykori tisztjét, vélhetően ő volt az, aki kicsempészte a SIS által készített Gorilla-felvételt, és eladta a Pentának. A anyagiakat a gyanú szerint egy tanácsadói, projektkészítő szerződés fiktív számláival próbálták legalizálni. A cserére 2006-ban került sor, és a Penta összesen 6 millió koronát fizetett Arpášnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!