Nyitókép forrása: energie-portal.com

 

A mohi atomerőmű harmadik blokkja kész a beüzemelése – jelentette ki Richard Sulík csütörtökön Mohin tett munkalátogatása alkalmával. Annak ellenére, hogy a Szlovák Titkosszolgálat (SIS) igazgatója, Vladimir Pčolinský néhány nappal ezelőtt súlyos biztonsági kockázatként emlegette a projektet. De van itt más is.

 

Az erőmű bővítését még az első Fico-kormány kezdete el, eredetileg 2,3 milliárdot szántak rá. Ma már 5,7 milliárdnál tartunk, kerek tízszer halasztották el az éles tesztet, számtalan hiányosságra, kivitelezői hanyagságra, nem megfelelő minőségű anyagok beépítésére derült fény, nem beszélve arról, hogy 2018-ban az egyik dízelgenerátor is levegőbe repült, a NAKA pedig szinte hazajár az erőmű irodáiba.

 

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter szerint azonban az eddig észrevételezett 19 hiányosságból (!) 16-ot már megoldottak, a maradék három pedig megoldás alatt van. Állítása szerint egyik észlelt probléma sem jelent biztonsági kockázatot az atomerőmű működésére.

 

 hirdetes_300x300  
Jön a 11. halasztás

 

Jelenleg a fűtőelemek elhelyezését több eljárás is akadályozza, ezek közül a legfontosabb a beépített anyagok minőségi ellenőrzése, amelynek dokumentációját az illetékesek már benyújtották a szlovák Nukleáris Felügyeletnek. A minisztérium szerint az év végéig döntést fognak hozni, és ha nem lesz semmilyen fennakadás, akkor április végén behelyeznék a hármas blokkba a nukleáris fűtőelemeket.

 

Csakhogy a folyamatban részt vevő szubjektumok, akikből csaknem 90 van, fellebbezhetnek az eljárás eredménye ellen, ami minimum 3-4 hónapos késést jelentene a hármas blokk szempontjából.

 

Jön az újabb hatalmas tőkeinjekció

 

Arról nem is beszélve, hogy az elképesztő pénznyelőbe Sulíkék újabb százmilliókat pumpálnának, a költségvetést további 495 millió euróval növelnék meg, így az eredetileg tervezett kiadások közel háromszorosa lenne a végösszeg.

 

Karol Galek SaS-es gazdasági államtitkár az Aktuality.sk-nak adott interjújában megerősítette, „a harmadik blokk ma olyan állapotban van, hogy 2021 első negyedévében megérkezhetnek az első fűtőelemek”. Ám rögtön hozzá is teszi, hogy csak akkor indítják be, ha „semmi sem fogja veszélyeztetni Szlovákiát és a régiót”.

 

Galek nem tudott konkrét választ adni arra a kérdésre sem, hogy milyen áramár mellett térülhet meg már 6,2 milliárd euróra hízó projekt. Némi utánaszámolás után azonban sokat mondó számokat kapunk.

 

Megtérül? Hát…

 

A hármas és négyes blokk együtt egy évben 7 638 720 MWh energiát termelhet meg. A projektet eddig 4,8 milliárdos hitel terheli, ennek éves kamatköltségei valahol 87 millió euró körül mozognak. Ehhez kell még hozzászámolni nem rendezett tartozásokat és a 3-as és 4-es blokk befejezéséig hátra lévő összegeket. (A késedelmek miatt elvesztett bevételektől most eltekintünk.)

 

Ezeket az összegeket a Szlovák Tudományos Akadémia egyik prezentációjában számolták össze, akkor még 5,7 milliárdos kerettel kalkuláva. Az eredmény a következő: legalább 1 MWh-át legalább 56 euróért kellene értékesíteni a piacon ahhoz, hogy az atomerőmű nullszaldósan jöjjön ki. És ekkor még egy centet sem hozott a konyhára.

 

Csakhogy ma a prágai tőzsdén az 1 MWh-nyi energiát nem egész 45 euróért jegyzik, és idén járt már alacsonyabban is, 38 eurón is, 50 fölé pedig egyszer sem emelkedett. Valójában utoljára 2018 végén, előtte pedig 2008 végén járt az áram piaci ára a kellő magasságokban, így megtérülés szempontjából a folyamatos költségnövelések sosem voltak kellően indokolva.

 

Még évtizedek távlatában is siralmas a helyzet

 

Elvileg feltételezhetnénk, hogy a papíron 60 éves élettartamot ígérő új blokkok egy idő után már csak termelnek bizonyos hasznot. Sajnos azonban a költségekhez még hozzá kell számolnunk a kiégett nukleáris fűtőelemek, a keletkező nukleáris hulladék és salakanyag kezelésének és tárolásának anyagi, társadalmi és környezeti költségeit. Sajnos ezekről ma rendkívül kevés szó esik, és a neoliberális gazdasági vonalat követő SaS részéről erre hiába is várunk.

 

Visszatérve Galek interjújához, a SIS igazgatójának biztonsági kockázatról szóló kijelentésére azzal reagált, hogy a Nukleáris Felügyelet álláspontját nem szabad felülbírálni, mert az egy független szakértői vélemény, és hogy a SIS az erőműnek nem a jelenlegi, hanem egy régebbi állapotát ismerheti csupán, illetve hogy folyamatban lévő esettel kapcsolatban a SIS-nek nem is szabadott volna nyilatkoznia.

 

Mindenesetre nem ártana javítani a politikusok kommunikációját a hármas és négyes blokk kapcsán. Alább néhány példa, ami ezt igencsak indokolná:

 

Kiszivárgott videó: 2018-ban felrobbant a mohi atomerőmű épülő blokkjában az egyik dízelgenerátor

 

Készül a mohi atomerőmű, magyarlakta járásokba kerülhet a radioaktív hulladék

 

Mohi atomerőmű: a legutóbbi tesztek újabb hiányosságokra mutattak rá

 

A mohi atomerőmű körüli nemzetközi feszültség háttere: egy anonim forrás és egy pánikot okozó riport

 

A Nukleáris Felügyelet hiányosságokat talált a mohi atomerőmű épülő 3-as blokkjában

 

Visszaélések, kifizetetlen számlák, hanyag munka – így néz ki a mohi atomerőmű bővítése

 

A mohi pénznyelő margójára: Letartóztatott ügyvezetők, túlárazások, több éves késések

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!