Nyitókép: mti.hu

 

A szlovák belügyminisztérium pénteken (12.04.) tette közzé a december 7-től érvényes szabályokat az ingázók számára. A közegészségügyi hivatal rendelete december 7-én reggel 7 órakor lép érvénybe.

 

A rendelet szerint a 7 évesnél idősebb ingázóknak az országba való belépésük pillanatában rendelkezniük kell negatív antigénteszttel, vagy negatív PCR teszttel, miközben a teszteredmények – ha Szlovákiában készült a teszt – nem lehetnek 14 napnál régebbiek.

 

Cikkünk írásakor még az az információ érvényes, hogy az antigéntesztből csak a Szlovákiában elvégzettet ismerik el, míg a PCR tesztből elfogadják a külföldit is.

 

 hirdetes_400x285  
Ki számít ingázónak?

 

Azon 7 évesnél idősebb személyek, akik rendszeresen átlépik a határt:

  • munkahely látogatása, vagy más idénymunka végzése miatt
  • iskolába járás miatt
  • közeli családtag gondozása miatt
  • olyan személy gondozása miatt, akire nem érvényesek a karanténszabályok és a tesztelési kötelezettség
  • azon szlovák állampolgárok, akik szlovák határ 30 kilométeres sávjában élnek valamely szomszédos országban

 

A belügyminisztérium hangsúlyozza, hogy a határon nincsenek mobil mintavételi helyek, így ezzel ne számoljanak az ingázók.  A rendőrség elfogadja a külföldön készített PCR teszteket, valamint a koronavíruson való átesésről szóló igazolást. Ha az ingázó nem rendelkezik sem teszttel, sem igazolással, fel kell tudnia mutatni, hogy regisztrált a korona.gov.sk oldalon.

 

Érdemes követni a híreket, hisz Martin Klus külügyi államtitkár pénteken még belengette, hogy van remény arra, hogy a külföldön elvégzett antigénteszt eredményét is elfogadja majd Szlovákia december 7-től.

 

Klus: Szeretnénk, ha az ingázók más országokban is el tudnák végeztetni az antigéntesztet

 

Mi a helyzet például az Ausztriában dolgozó gondozókkal?

 

A közegészségügyi hivatal rendelete értelmében azok a személyek, akik a határátlépést megelőző 14 napban kizárólag az EU tagországait, Izlandot, Norvégiát, Lichtensteint, Nagy-Britanniát, Észak-Írországot vagy Svájcot (§1, 1. pont), vagy valamely más országot látogatták (§1, 2. pont),  kötelesek karanténba vonulni egészen addig, amíg nem lesz birtokukban egy negatív PCR-teszt eredménye, melyet hazatértük után készítettek el Szlovákiában.

 

Ezeknek a személyeknek (akik az elmúlt 14 napban külföldön voltak) hazatértük előtt regisztrálniuk kell a korona.gov.sk/ehranica oldalon és jelentkezniük kell PCR-tesztre. Hazatértüket és az ezzel járó karanténkötelezettségüket jelenteniük kell háziorvosuknak, vagy a helyileg illetékes közegészségügyi hivatalnak is.

 

Az ilyen esetekben csak akkor kerülhető el a karantén, ha a határ átlépésekor 72 óránál nem régebbi negatív PCR tesztet tudnak felmutatni, amelyet nem Szlovákiában készítettek.

 

Ugyancsak elkerülheti a karantént az a külföldről hazatérő személy, aki bizonyítani tudja, hogy az elmúlt 3 hónapban átesett a koronavírus-fertőzésen.

 

A közegészségügyi hivatal rendelete itt érhető el teljes terjedelmében.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.