Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

A rendőrség egy friss bejegyzésben tette közzé, hogyan születnek a rendőrségi akciók nevei. Állításuk szerint az elnevezések megválasztásának a fedőnév jelleg a fontos, nem a sajtó számára hangzatos kifejezés megtalálása.

 

A rendőrség azt is közölte, hogy a kiválasztott név nem utalhat az akció tartalmára, nem lehet vulgáris kifejezés. Ugyanakkor legalább a beavatottak számára jelentésértékkel bírhat, utalhat az érintett személyekre, vagy az akció jellegére, de gyakran teljesen más értelmű szavakat is használnak egy-egy művelet elnevezésekor.

 

Az akció fedőnevét az illetékes műveleti munkatársak találják ki, iktatják és használják az akció előkészítésétől kezdődően az ügy nyilvánosságrahozataláig, hogy annak tartalma és a rendőrség szándékai rejtve maradjon.

 

 hirdetes_300x300  

Azt azért megjegyezzük, hogy voltak elég beszédes elnevezések is a NAKA-nál. De nézzük sorba a közelmúlt eseményeit:

 

A Vihar (Búrka) akcióban kattant a bilincs Monika Jankovská volt smeres igazságügyi államtitkáron, Denisa C. és Zuzana Maruniaková bírónőkön.

 

Gaz, vagyis Plevel akció keretében szeptemberben a zsolnai bíróságok korrupciós ügyei kapcsán csapott le a NAKA.

 

Szélvihar, azaz Víchrica név alatt futott az a művelet, amelynek keretében Jarmila U. legfelsőbb bírót, Katarína B. pozsonyi I. kerületi bírónőt, és Zoroslav Kollárt, a csődmaffia vezetőjét vették őrizetbe.

 

Jött a Tisztítótűz (Očistec), amely során Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányt, Peter Hraško egykori NAKA-igazgatót, Róbert Krajmer egykori NAKA-osztályvezetőt, Bernard S. magas beosztású pénzügyőr-igazgatót tartóztatták le. Folytatásként kattant a bilincs Norbert Bödörön is, aki a nyitrai oligarcha, Miroslav Bödör fia. A letartóztatottak köre december elején Jaroslav Haščákkal bővült.

 

Az Isten malmai akcióban Ľudovít Makót, a pénzügyőrség bűnügyi oisztályának volt vezetőjét tartóztatták le, állítólag az ő vallomása több más letartóztatást indított el. Ugyanennek az akciónak a része volt Dušan Kováčiuk volt speciális főügyész letartóztatása is.

 

Legutóbb a Judáš, tehát Júdás nevű műveletben szintén több rendőrtisztet vettek őrizetbe, köztük Milan Lučanskýt, a Pellegirni-kormány által kinevezett országos rendőrfőkapitányt, aki idén nyáron mondott le. Kattant a bilincs Jozef Rehákon, a belügyi belső ellenőrzés egykori vezetőjén is.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.